De regeldagen zijn die dagen waarop je denkt, wat is er in hemelsnaam aan de hand met mijn baby? Ontroostbaar, onverzadigbaar, wil alleen maar eten, slaapt slechter. Vaak net wanneer je dacht dat je een soort van ritme had. Het wordt grotendeels in verband gebracht met borstvoeding, omdat je als moeder er dan het meeste last van hebt, je borsten voelen leeg en beurs en je wordt onzeker over de hoeveelheid melk die je zou moeten produceren om aan de enorme vraag van je baby te kunnen voldoen. Het is vermoeiend en je zit soms met je handen in je haar. Wat zijn de regeldagen? Hoe herken je ze? Wat is de oorzaak? Hoe lang duurt het?

Wat zijn regeldagen?

De regeldagen zijn de dagen waarop vraag en aanbod van de melk op elkaar wordt afgestemd. Het is een natuurlijk proces wanneer je baby meer behoefte heeft aan melk of andere voedingsstoffen, vaak door een groeispurt of een sprongetje (een nieuwe ontwikkelingsfase). Je hoeft je geen zorgen te maken, het komt goed en verdwijnt weer even plotseling als het verscheen.

Hoe herken je de regeldagen?

Iedere baby is anders en het verschilt dan ook hoeveel je van deze regeldagen merkt. Gemiddeld genomen kun je het herkennen aan de volgende punten:

Hangerig, huilerig en honger

Je baby is plotseling hangerig, huilerig en lijkt vooral onverzadigbaar. Gaf je eerst om de paar een voeding, nu kan je baby ieder uur (of zelfs vaker) willen drinken. Sterker nog, soms lijkt je baby na een voeding nog steeds honger te hebben. Je baby maakt meer smak geluiden en sabbelt op de handjes wanneer het honger heeft.

Ander slaapritme

Het kan zijn dat je baby slechter slaapt en dat je er ’s nachts een keertje extra uit moet voor het geven van een voeding. Het kan ook zijn dat je baby op andere tijden extra slaapt doordat het zo ontzettend moe is van die groeispurt.

Borsten voelen leeg en beurs

Geef je borstvoeding? Dan voel je je op deze dagen waarschijnlijk onzeker. Je borsten voelen leeg aan en zijn beurs door het vele voeden. Je twijfelt of je wel kunt voldoen aan de vraag van je baby. Je melkproductie wordt in deze dagen juist flink opgevoerd. Dit kost jou ook extra energie!

Niet alles is overigens een regeldag. Deze symptomen komen ook voor bij bijvoorbeeld het doorkomen van de tandjes of een sprongetje.

Regeldagen baby : wat is de oorzaak?

Je baby heeft meestal een groeispurt. In hele korte tijd groeit je baby sneller dan normaal. Zo zul je merken dat op een paar dagen tijd misschien dat leuke pakje niet meer past. Dat harde groeien kost extra energie en dus heeft je baby meer behoefte aan voeding. Daarnaast kan een regeldag ook nog veroorzaakt worden door een sprongetje. Dat betekent dat je baby opeens nieuwe vaardigheden heeft. Het ziet bijvoorbeeld veel beter of kan dingen vastpakken. Mooi speelmateriaal dus voor je baby, waardoor het soms liever daarmee bezig is dan met drinken op de vaste voedingsmomenten. Dan kan het zijn dat het op andere momenten juist weer wel honger heeft.

Regeldagen : hoe lang duurt het?

Die regeldagen lijken voor je gevoel soms wel maanden. Je baby vraagt veel energie van je en wanneer je borstvoeding geeft, kost je dat ook nog extra energie. Wanneer een groeispurt de oorzaak is van een regeldag (wat he meest voorkomt) duurt dit meestal zo’n 1 tot 2 dagen. Gelukkig duurt het dus geen weken.

Regeldagen : wanneer zijn ze?

Baby’s groeien gemiddeld in de eerste periode volgens hetzelfde patroon. Daarom zijn die groeispurts ook ongeveer op hetzelfde moment. Deze dagen zijn wel berekend vanaf de oorspronkelijke bevallingsdatum. Het kan overigens zijn dat jouw baby de regeldagen net op een iets ander moment heeft. Maar om je een idee te geven, zijn dit de gemiddelde momenten. Wanneer kun je  de regeldagen ongeveer verwachten?

9 dagen
3 weken
6 weken
3 maanden
6 maanden

Regeldagen: wat kun je doen?

Zorg goed voor jezelf

Regeldagen kosten veel energie. Niet alleen voor je baby maar ook voor jou. Pak je rust, eet gezond en probeer tussendoor voldoende te slapen.

Geef extra aandacht

Je baby heeft het ook iets moeilijker dan normaal, pak je baby nog iets vaker lekker bij je. Wanneer je dit met huid op huid contact doet komt er ook een rustgevend hormoon oxytocine bij jullie beiden vrij. Zorg daarnaast dat je op deze dagen de drukte voor je baby vermijd. Zo min mogelijk prikkels werkt het beste. Zit je er even helemaal doorheen? Je bent misschien niet alleen? Je partner, moeder of vriendin kan het ook even overnemen. In ieder geval het knuffelen dan en misschien ook wel het geven van een fles?

Extra knuffelen met je baby

Onzeker? Dat hoeft niet!

Regeldagen horen erbij, dat is normaal. Toch kunnen deze dagen je behoorlijk onzeker maken. Gaat het na een paar dagen niet beter of blijf je onzeker over de hoeveelheid melk? Neem dan eens contact met een lactatiekundige of het consultatiebureau. Zij kunnen je eenvoudig weer op de goede weg helpen of geruststellen.

Regeldagen en borstvoeding

Wanneer je merkt dat je baby meer behoefte heeft aan voeding, leg je hem vaker aan. Je lichaam zal daardoor de borstvoeding afstemmen op de behoefte van je kindje. Dit is misschien vermoeiend maar duurt hooguit een paar dagen waarna jullie weer perfect op elkaar afgestemd zijn.

Regeldagen en flesvoeding

Fles gevoede baby’s hebben net zo goed last van deze regeldagen. Zij maken immers dezelfde groeispurt door. Je kunt je baby gerust wat meer voeding geven op deze dagen. Ook tijdelijk (paar dagen) zelfs iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Wanneer je twijfelt neem je contact op met het consultatiebureau.