De Rapley methode heb je misschien weleens voorbij horen komen. Zeker wanneer je je gaat verdiepen in het geven van de eerste hapjes van je baby. Je kunt het eten gepureerd geven aan je baby of je doet het volgens de Rapley methode waarbij je je baby zelf al spelenderwijs het voedsel laat ontdekken, met de eigen vuistjes dus. Hoe dat precies werkt en wat de voor -en nadelen zijn, lees je hier.

Rapley methode en de eerste hapjes

Wanneer je baby tussen de vier en zes maanden oud is, gaat je baby starten met de eerste hapjes. Hoewel de fles of borstvoeding niet meer alle voedingsstoffen voldoende heeft, blijft dat nog wel even de belangrijkste voeding. Vanaf 6 maanden moet je zeker starten met de eerste hapjes, omdat de ijzervoorraad, waar je baby mee geboren is, opraakt. Ijzer is zeer belangrijk voor de groei van je baby en zit niet voldoende in de melkvoeding vandaar dat je dus moet starten met andere voeding.

Rapley methode : wat is het?

De Rapley methode geeft je baby zelf de controle over het eten. Je baby bepaalt wanneer het eet en hoeveel. Je pureert het niet, maar snijdt het in stukken zo groot als het vuistje van je baby. Dit leg je op een bord of beter nog op tafel voor je baby. Denk bijvoorbeeld aan zachte broccoli of wortel. Je baby zal het zelf op zijn eigen tempo gaan pakken en in de mond steken. Dit ziet je baby jou immers ook doen en ook dit wordt dus vrolijk nagedaan.

Rapley methode : wanneer starten?

Je kunt starten met de Rapley methode wanneer je kindje goed rechtop kan zitten (eventueel met hulp) en de motoriek goed genoeg ontwikkeld is dat je baby eten kan pakken. Meestal is dit rond de 6 maanden. Je kunt beter nog even wachten (of met je huisarts overleggen) wanneer je baby voedselallergieën of spijsverteringsproblemen heeft, te vroeg geboren is of nog niet kan kauwen.

Rapley methode : gevaarlijk?

Het is misschien best wel spannend om het eten zo voor je baby te leggen. Kan je baby niet stikken? Het gevaar op stikken bij de Rapley methode is klein wanneer je de volgende richtlijnen volgt:

 • Zorg dat je baby goed rechtop zit
 • Geef alleen baby vriendelijk eten: zachte groente (gekookte) en fruit
 • Snijd ronde groenten doormidden zodat het geen rondje meer is
 • Geef geen harde noten of groenten
 • Verwijder eventuele pitten
 • Blijf altijd in de buurt
 • Let op allergische reacties (dit geldt natuurlijk ook wanneer je gepureerd voedsel geeft)
 • Vertel anderen ook hoe zij veilig de Rapley methode toepassen wanneer zij op je baby passen

Baby algmeen

Vaker kokhalzen met Rapley

Het is wel zo dat je kindje vaker zal kokhalzen dan wanneer je het zelf eten geeft met een lepel. Dat is in het begin even wennen. Je baby stopt te veel eten in zijn mond, te ver achterin de mond of kauwt niet goed en duwt met het kokhals reflex het eten terug naar voren. Het is eigenlijk heel goed dat dit reflex werkt en dat je baby door te kokhalzen, voorkomt dat het eten in de keel schiet. Maar een prettig gezicht is het natuurlijk niet. Even wennen dus en ervaren dat het goed gaat.

Rapley methode: de voordelen

De vaak genoemde voordelen door Rapley aanhangers zijn niet wetenschappelijk bewezen. Maar we willen je dit niet onthouden. Er wordt gezegd dat:

 1. Het stimuleert het kauwen, je baby ontwikkelt daardoor de kaakspieren
 2. Het is goed voor de oog, mond en hand coördinatie doordat je baby zelf het eten oppakt en naar de mond brengt
 3. Het scheelt werk, het is makkelijker
 4. Het is goed voor de spijsvertering. Door het kauwen worden enzymen aangemaakt die de spijsvertering bevorderen
 5. Bevordert het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van je kindje
 6. Je baby kan langzaam wennen aan vast voedsel doordat het voedsel in minihapjes binnenkomt
 7. Je kunt tegelijkertijd eten doordat je je baby niet hoeft te voeren, wel zo gezellig!

Er wordt daarnaast gezegd dat wanneer je kindje leert eten volgens de Rapley methode het later makkelijker mee-eet met de pot en het minder kans heeft op overgewicht.

Rapley methode: de nadelen

Iedere methode heeft natuurlijk ook nadelen. Wat zijn de mindere kanten van de Rapley methode?

 1. Vaker verslikken en kokhalzen
 2. Je baby maakt er met dit voedselexperiment waarschijnlijk een grote kliederboel van
 3. Je weet vaak niet precies hoeveel je baby eet. Ook kan er een tekort optreden aan voedingsstoffen wanneer er bijvoorbeeld veel groente op de grond belandt in plaats van in de mond van je baby
 4. Je hebt meer geduld nodig. Je baby bepaalt de snelheid. Dit kan soms even tegenvallen

Rapley methode : hoe gaat dat in zijn werk?

Schade beperken

Het wordt een kliederboel. Om de schade te beperken bedek je met een zeiltje de grond en gebruik je een grote slab. Een handige slab bij deze methode is er eentje met een opvanggedeelte en/ of met mouwtjes.

Samen eten

Geef het eten op hetzelfde tijdstip als dat jij eet. Zo kunnen jullie samen eten en kan je baby goed kijken wat jij doet en dit nadoen.

Langwerpige stukken

Snijd het eten in langwerpige stukken ter grootte van het vuistje. Zo kan je baby het goed vasthouden.

Start met 1 smaak

Je baby moet wennen aan de smaken. Het moet een smaak wel 5 tot 10 keer proeven voordat je kunt beoordelen of iets echt in de smaak valt. Later kun je meerdere smaken toevoegen. Zorg ook dan dat er niet te veel keuze is in 1 keer.

Leg het eten op een plateau of tafel

Bordjes en kommetjes zijn onnodig ingewikkeld en zijn gedoemd om te vallen.

En nu is het aan je baby

Geef het eten niet aan, laat je baby op eigen tempo zelf het eten pakken en eten. Je kunt natuurlijk wel voordoen hoe jij eet en kauwt.

Zorg dat je niets overhaast en houd het speels

Geef je baby de tijd. Dit is nieuw en vraagt dus nogal wat energie. Je baby is ook niet zo snel. Houd daar dan ook rekening mee. Ga niet lopen pushen, dan verdwijnt de fun factor. Eten moet iets leuks zijn en blijven.

Bekijk ook: