Verkoudheid voorkomen bij je kinderen

Het is herfst; het seizoen van de mooie herfstkleuren, lekker eten en… groene snottebellen! Oftewel de chronische verkoudheid bij de kleintjes en, als het even tegenzit, ook nog de griep. Hoe zorg je dat jij en je kinderen deze periode zo min mogelijk zakdoeken nodig hebben?

Het preventieplan bestaat uit 2 onderdelen: hygiëne en het opbouwen van weerstand. Gaat er een kindje naar een kinderopvang? Dan gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat je toch iets vaker geconfronteerd wordt met ziektes. De snottebellen en het speeksel (dus de bacteriën) verspreiden zich daar sneller door bijvoorbeeld de uitwisseling van speelgoed of het slapen in 1 ruimte met andere kindjes. Dit heeft aan de andere kant wel als voordeel dat je kindje snel weerstand opbouwt door in aanraking te komen met deze bacteriën en virussen.

Hoe kun je voorkomen dat je baby verkouden wordt?

Voorkomen gaat waarschijnlijk niet, maar je kunt het aantal keer wel proberen te beperken door onderstaande tips.

1. Hygiëne tegen verkoudheid

Schone handen

Dit is het meest effectieve onderdeel van het preventieplan. 80% van de infecties wordt via vieze handen verspreid. Was regelmatig je eigen handen en die van je kinderen. Minimaal vier keer per dag. In ieder geval na het hoesten, je neus snuiten, na toiletbezoek en voor het eten. Leer je kinderen, wanneer ze oud genoeg zijn, om dit ook zelf te doen. Ook na het spelen met andere kinderen en voor het slapen gaan. Leer ze om tot 20 te tellen tijdens het handen wassen of laat ze een liedje zingen dat ongeveer zo lang duurt. Gebruik antibacteriële zeep of handgel op alcohol basis.

Niet met je handen in het gezicht wrijven

Voorkom dat je kinderen met hun handen in het gezicht wrijven. Dit verspreidt de bacteriën en zo krijgen ze bijvoorbeeld ook eerder een ontstoken oog.

Maak het speelgoed regelmatig schoon

Baby’s stoppen het liefst alles in hun mond. Het snot en speeksel plakt dan al snel overal aan. Zorg dat je dit regelmatig schoonmaakt.

Desinfecteer met alcohol

Zoals het snot aan het speelgoed plakt. Zo plakt ook je hele huis. Overal waar die kleine handjes langs gaan. Maak daarom de leuningen van de trap, deuren en deurklinken wat vaker schoon met een schoonmaakmiddel gebaseerd op alcohol. Dit doodt de bacteriën.

2. Bouw weerstand op

Bouw een goede weerstand zodat jullie niet bij het eerste de beste virus ziek zijn. Hoe doe je dat?

Goed gevarieerd eten

Zorg dat er dagelijks volgens de Schijf van vijf gegeten wordt. Voldoende groente, fruit, granen en vezels zorgen voor een goede weerstand.

Vitamine D suplement

Geef je kind dagelijks vitamine D tot de leeftijd van 6 jaar.

Slaap voldoende

Door voldoende te slapen maakt het lichaam van je kindje witte bloedcellen aan. Deze zijn nodig om infecties/ bacteriën te bestrijden. Zorg dus dat je kids altijd op tijd gaan slapen. Ook in het weekend!

Heeft je baby toch een verkoudheid opgelopen? Bekijk dan ook de artikelen over verkoudheid en het RS Virus.

2018-04-05T12:58:36+02:00