Eenmaal thuis begon ik een beetje op te knappen. Ik kon niet lang lopen of staan en was vooral erg moe. Ik lag de dag na het ziekenhuisontslag op bed en wilde een stapeltje post doornemen. Dit waren brieven van verschillende instanties waaronder het consultatiebureau. Ik maakte de brieven open en raakte in paniek. Ik begreep totaal niet wat er in de brieven stond en wat ik er mee moest doen. Ik schrok nog heftiger van mijn reactie. Normaal stuurde ik ongeveer 70 man personeel aan en nu kon ik mijn eigen post niet eens verwerken. Ik sprak mezelf stevig toe en ik maakte de brieven een voor een open en schreef op een notitieblok welke acties er ondernomen moest worden.

Watten 

In mijn hoofd voelde het alsof er watten zaten in plaats van hersenen en alsof er een plastic zak omheen gebonden zat waar geen zuurstof of informatie bij kon komen. Het voelde alsof ik flink dronken was, maar dan zonder de joligheid. Wanneer iemand iets aan mij probeerde te vertellen kon ik dit eigenlijk niet volgen en voelde dan snel mijn aandacht afglijden. Ook mijn pijnbesef en emoties waren een stuk meer afgevlakt dan normaal. Ik stond in de overlevingsstand. Erop terugkijkend raakt me dit nog het meest. De befaamde en mysterieuze roze wolk is in ons huis niet gevonden.

Het “plastic zak-watten” gevoel heeft nog maanden aangehouden. Nu nog, wanneer ik moe ben, komt dit in mindere mate weer terug. Concentreren blijft een opgave. Verder ben ik gelukkig snel hersteld en na een paar maanden heb ik al mijn pillen afgebouwd.

FUPEC Poli

Een vriendin wees me op een pre-eclampsie en HELLP syndroom lotgenoten contact groep op facebook *). Ik heb hier een keer mijn verhaal gedaan en kreeg alleen maar reacties met herkenning. Ik werd geattendeerd op de FUPEC (Follow Up Pre-Eclampsie) poli in het Erasmus MC te Rotterdam. Vrouwen die Pre- Eclampsie hebben doorgemaakt hebben later vergrote kans om hart en vaatziekten te ontwikkelen. Deze FUPEC poli blijft onder andere je lichamelijke gesteldheid volgen. Het ziekenhuis waar ik ben bevallen noch de huisarts hebben me hierover geïnformeerd. Er heerst nog veel onbekendheid over deze poli.

Ik ben hier nu een keer geweest. Mijn bloedwaarden en urine zijn getest, volgende maand wordt mijn halsslagader gecontroleerd en krijg ik nog een 24 uur bloeddruk controle. Daarna moet ik jaarlijks op controle blijven en is me geadviseerd om extra te letten op een gezonde levensstijl. Braaf heb ik een abonnement genomen op de sportschool.

De oorzaken en gevolgen van pre-eclampsie zijn nog veelal onbekend. Om die reden heb ik urine en bloed afgegeven. Wanneer de wetenschap weer verder ontwikkeld is dan nu, kunnen zij dit gebruiken om verder onderzoek te doen.

* Meer informatie over Pre-eclampsie en HELLP syndroom kan gevonden worden op de website van de HELLP stichting: www.hellp.nl . Ook de “pre-eclampsie en HELLP-syndroom (nl/be) lotgenoten contact groep” op Facebook is het bezoeken waard.

Lees ook mijn andere artikelen:

Marijke Dekker Kok

Hai, ik ben Marijke, 31 jaar, getrouwd en sinds januari 2017 twinmom van Jaimz & Ferrand.

Daarnaast werk ik als Stafadviseur Strategie in de ouderenzorg en ben ik hobbyfotograaf. Ik heb een hond, kat en een veel te druk sociaal leven. Ik sport en ben behoorlijk actief op social media: www.instagram.com/Twins_JFK17

Ik blog hier over mijn hectische avonturen als twinmom!