Opvoeden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Kinderen veranderen, zitten steeds in een andere fase en daar moet je je steeds op aanpassen. En daarnaast zijn ze super lief, maar kunnen ze ook het bloed onder je nagels vandaan halen. Dan is positief blijven makkelijker gezegd dan gedaan. Een keertje boos of niet zo positief reageren worden kan heus geen kwaad. Wij zijn ook gewoon mensen. Maar je kind ontwikkelt zich het beste als het lukt om positief op te voeden. Hoe kun je opvoeden zonder te dreigen en te straffen? Deze 3 stappen helpen je hierbij!
Stap 1: Zoek aansluiting bij je kind.
Maak eerst contact met je kind voordat je je kind iets vraagt of corrigeert. Bijvoorbeeld door op de ooghoogte van je kind te gaan zitten of naar hem toe te gaan en even lief aan te raken.
Leef je in in je kind en benoem en erken waar hij mee bezig is en z’n gevoel.
Bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat je boos bent’
Stap 2: Zeg daarna wat je van je kind verwacht.
Veel ouders zijn gewend om te zeggen wat hun kind ‘niet’ moet doen. Zoals “Niet rennen”, “Niet springen”, “Niet slaan” enzovoorts. Hierdoor is het voor je kind moeilijk om te luisteren. Wat moet je kind dan wel doen? Je maakt het luisteren voor je kind makkelijker door te zeggen wat het wel moet doen. En dan zo duidelijk mogelijk. Niet rennen’ wordt dan bijvoorbeeld: ‘Rustig lopen.’ Of ‘Loop nu maar even naast me.’ In de Positief Opvoed formule lees je voorbeelden van de 20 meest voorkomende opvoedsituaties.
Stap 3: Geef je kind meer controle door hem of haar te laten kiezen.
Geef je kind 2 keuzes die jij beiden acceptabel vindt. Als je kind het gevoel heeft dat het iets mag kiezen, dan zal hij eerder geneigd zijn te doen wat jij van hem wilt. Het kiezen uit twee keuzeopties werkt heel goed bij jonge kinderen. Zeg bijvoorbeeld: “Ga je zelf de trap op of zal ik je tillen?” Of “Doe je eerst je schoenen aan of eerst je jas?”. Is je kind al iets ouder? Dan kun je in plaats van 2 keuze opties te noemen aan je kind vragen hoe hij het zou oplossen. Zeg dan bijvoorbeeld: “Je moet nu echt…, maar je wilt ook….hoe stel je voor om dat op te lossen?”
Lees ook mijn andere artikel:
Ik ben Rian, trotse moeder van 2 zoontjes van 2 jaar en 5 maanden oud. Ik ben orthopedagoog en werk vooral oplossingsgericht met ouders. Oplossingsgericht opvoeden gaat uit van de kracht van ouders en van het kind en kijkt naar mogelijkheden. Samen met ouders ga ik op zoek naar oplossingen die bij jullie passen. Ik heb hierover een boek geschreven: Oplossingsgericht Opvoeden. Denken en doen in mogelijkheden.
Ook heb ik mijn eigen website waar ik blog over positief opvoeden, opvoedvragen en uitdagingen in de ontwikkeling van kinderen. Neem snel een kijkje voor veel info en praktische tips over opvoeden: https://psychogoed.nl/blog/