Papa heeft een piengel” “Scheetjes, POEP”, “Mam is een poepescheet” gevolgd door hilarische lachbuien van je peuter of kleuter. De onderbroekenlol oftewel de poep- en plasfase is begonnen. Jou ontgaat de lol soms misschien volledig, maar je kind vindt dit oprecht super grappig. Maar waarom dan? En waarom iedere dag weer opnieuw? Het heeft een doel, jazeker het is dus (weer) nuttig.

Poep -en plasfase

Deze fase wordt vaak de poep -en plasfase genoemd. Eigenlijk de “vieze” woorden fase, want het beperkt zich niet tot alleen poep en plas. “Broodje poep”,”Mama heeft worstjes (borstjes, nu ik erover nadenk zal ik dit maar niet persoonlijk proberen op te vatten)”, “Mam, ik ben lekker scheetjes aan het laten” Prachtig vinden ze dat, zeker met zo veel mogelijk toeschouwers. Net zoals de broek omlaag doen en gaan schudden met die blote billen. Em dan het liefst zo dicht mogelijk bij je gezicht.

Poep en plasfase: wanneer en hoe lang duurt het?

Het begint vaak rond 2,5 of drie jaar en kan aanhouden tot een jaar of 8. Het start dus eigenlijk net na of tijdens de periode dat veel ouders bezig zijn met het zindelijk maken van hun kinderen. Het is dan een dagelijks onderwerp en kindjes krijgen applaus wanneer zij goed op het potje gaan.

Poep en plasfase: hoe komt het?

Het heeft te maken met grenzen opzoeken en verkennen. Een kindje heeft al vrij snel door aan jullie reacties dat het niet erg nette woorden zijn. Er wordt op gereageerd (soms lachend, soms een beetje bestraffend). Het is dus iets dat aandacht oplevert. Hoe mooi is dat! En voor een peuter is totaal onduidelijk waarom er op het ene moment geapplaudisseerd wordt wanneer het op het potje heeft gepoept en maar het geen applaus oplevert wanneer het door de winkel “Papa moet poepen” schreeuwt. Het is ook gewoon een vorm van lekker stout zijn zonder dat de ouders super boos worden.

Poep en -plasfase: wat kun je doen?

Ook hier geldt, het is een fase. Maar mocht je het super vervelend vinden of je kinderen en jezelf toch wat genante momenten willen besparen:

Negeren werkt het beste. Ze willen een reactie uitlokken, wanneer ze die niet krijgen, is de lol er snel af. Zorg dat je consistent en consequent gedrag afspreekt met je partner. Ik ben er zelf nogal slecht in, ik moet toch vaak stiekem lachen. Maar het werkt dus alleen goed als jij en je partner het allebei altijd negeren. Of forceer het juist. Zet een poeptimer: zo veel mogelijk vieze woorden zeggen in 5 minuten. Dat hebben ze na een paar minuten wel gezien.

De leukste voorleesboekjes:

Je kunt er natuurlijk ook even lekker in mee gaan en genieten van die onderbroekenlol met een paar toepasselijke voorleesboekjes. Lachen verzekerd!

Wie heeft er op zijn kop gepoept?

Hé, wie zit er op de wc?

Hallo, hallo wie stinkt daar zo?

Het grote poepconcours