Wanneer de vagina hersteld is van de bevalling en de baarmoederwond niet meer vloeit, is seks theoretisch weer mogelijk. De eerste keer vrijen na de bevalling is vaak ” onwennig” “spannend” en “anders”. Voor sommigen duurt het niet lang voordat de oude intimiteit hersteld is. Voor anderen is dit niet vanzelfsprekend.
Het moment van eerste keer gemeenschap na de bevalling verschilt enorm. Van een maand tot meerdere maanden na de bevalling. Dit is vaak afhankelijk van aanwezige klachten.
Vaak wordt geadviseerd te wachten met seksuele gemeenschap tot na de nacontrole (6 weken). Maar wanneer er geen klachten zijn en de baarmoeder niet meer vloeit mag het ook eerder. Vaak voelt de bekkenbodem nog wat zwakker aan en kan het na afloop een vermoeid gevoel in de bekkenbodem geven. Toch komt het geregeld voor dat het vrijen pijn doet na de zwangerschap. Hoe komt dat?
Pijn bij het vrijen na bevalling
Na de bevalling zorgt een lagere oestrogeenspiegel voor minder vochtig worden. Daarnaast ontwikkelen de meeste vrouwen na een bevalling iets verhoogde spanning in de bekkenbodemregio. Dit komt door de gevoeligheid die je de eerste dagen/ weken in de bodemregio kan hebben na een bevalling. Hetzij van de bevalling, littekens, enz. Ongemerkt (onbewust) span je dan je bekkenbodemspieren aan.
Wanneer je dan gemeenschap hebt, voel je bijvoorbeeld een soort van (pijnlijk) randje bij binnenkomst in je vagina of pijn bij penetratie. Samen met het minder vochtig worden heb je dan nog meer kans op pijn. Het is lastig om hier zelf uit te komen. Elke keer wanneer je het probeert en je weer pijn ervaart bouw je weer (meer) spanning op en zo kom je soms ongemerkt in een vicieuze cirkel van pijn (ook wel cirkel van dyspareunie genoemd, oftewel pijn bij vrijen).
Wat kun je doen wanneer je pijn bij het vrijen blijft houden?
Neem contact op met een bekkenfysiotherapeut. Zij kan je helpen de bekkenbodem weer te leren ontspannen, zodat je weer pijnloos kan vrijen.
Lees ook mijn andere artikelen:
Everdina Veenema
Everdina is bekkenfysiotherapeut in Dorst – Oosterhout. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.