Peuterpuberteit survival tips

//Peuterpuberteit survival tips

Peuterpuberteit survival tips

Aii, de peuterpuberteit. Huilend en stampvoetend op de vloer van de supermarkt, op de parkeerplaats of waar je je ook maar kunt bedenken. Net op het moment dat het niet uitkomt en het liefste met veel toeschouwers. De kans is dan namelijk het grootste dat je toch bezwijkt om er maar vanaf te zijn. En die ooit zo schattige peuter, heeft dat dus al snel haarfijn door. Van het één op het andere moment heb je een furieus, hysterisch krijsend, rood aangelopen exemplaar tegenover je die niet meer voor rede vatbaar is. En nog enkel het één lettergrepige woord “NEE”  roept. Of nog eentje, “Zelluf”. En vaak om een totaal onbegrijpelijke reden: de stoel staat niet op de juiste plek (5 cm), verkeerde bordje, het vestje zit niet goed. Ze willen toch een boterham met pindakaas terwijl ze net toch echt stroop wilde hebben. Genoeg reden om te ontsteken in een hysterische bui. Welkom in de peuterpuberteit! Is dit nou zo leuk?

Peuterpuberteit

De eerste keer dat je dit gebeurt, weet je waarschijnlijk niet zo goed wat je overkomt. Troost: het wordt minder, het is een fase. Je peuter heeft namelijk net ontdekt dat het ook een eigen wil heeft. En die moet je laten gelden! Tenminste dat vinden zij. Peuters zijn op ontdekkingsreis en experimenteren met gedrag en kijken wat het gevolg is. Belangrijk is dan ook dat je consequent bent. Dus ga niet overstag omdat dat tijdelijk de woedeuitbarsting verhelpt (hoe moeilijk dat ook is met al die afkeurende blikken van mede winkelaars, je (schoon)moeder of wie dan ook). Je gaat daar namelijk weer een andere keer voor boeten. Je slimme peuter slaat dit namelijk op: “Als ik ga schreeuwen, krijg ik mijn zin.” Maar wat dan? Hoe zorg je dat je deze periode goed doorkomt?

Peuterpuberteit tips

De eerste tip is dus consequent zijn (blèh, dat is niet iets wat je wilt horen waarschijnlijk, maar het werkt).

Daarnaast heb jij in deze periode een dosis incasseringsvermogen en geduld nodig. Het helpt als je je bedenkt dat deze fase nodig is voor de ontwikkeling van je kindje, het karakter wordt nu gevormd en deze periode is goed voor de zelfstandigheid. Daarnaast is het absoluut niet persoonlijk. Hoe moeilijk dat soms ook te beseffen is wanneer je weer eens uitgemaakt wordt voor “Stomme mama”. Ik weet inmiddels dat ik de allerstomste maar ook de allerleukste ben. Ach, relativeer, het is een kindje van 2 á 3 jaar.  Een gevleugelde uitspraak of gedachte is:

“Het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een monster!”

Afleiden

Ga niet eindeloos discussiëren of betuttelen (dat helpt echt niet), afleiden werkt wel. Maak een stom grapje (ook al kun je je peuter achter het behang plakken), “Zag jij dat konijntje ook?” Trek je peuter even uit het zinloze onderwerp waarover hij of zij zo boos is. Met een beetje humor tover je vast een kleine glimlach op het gezicht en is de boosheid al verdwenen.

Negeren van een peuterpuber

Hoewel peuters eigenlijk graag gehoord willen worden, werkt het soms ook prima om de situatie even te negeren. Wanneer ze zien dat het huilen geen effect heeft, wordt er vaak al snel overgegaan op iets anders. Doe dit alleen niet altijd, dan voelt je peuter zich ook onbegrepen.

Voorkom honger

Word jij ook vervelend als je honger hebt? Ik wel. En je peuter ook. Zorg dus dat ze altijd een gevulde maag hebben. Neem altijd een snelle (gezonde) nood snack mee. De kans op een woedeuitbarsting is dan minder groot en meestal werkt eten ook geruststellend tijdens zo’n bui.

Laat ze zelf ook dingen doen

Je peuter heeft behoefte aan zelfstandigheid. Het gevoel dingen zelf te kunnen en mogen doen Geef je peuter die mogelijkheid. Verzin taakjes die je peuter alleen mag doen. Laat je peuter dingen zelf beslissen. Je kunt daar ook een beetje in sturen door een keuze mogelijkheid aan te bieden: “Wil je dit broekje aan of deze?”

Stel minder vragen

Krijg je vaak nee als antwoord op een vraag? Formuleer dan je vragen als opdracht. “Kom we gaan” in plaats van “Ga je mee”. Of stel vragen en formuleer daarbij de antwoorden als keuze, zoals net beschreven. Zo ben je zelf nog wel in controle en geef je je peuter het idee dat het ook nog iets te kiezen heeft.

Knuffelen

Serieus, knuffelen met dit monster? Jazeker, voor je peuter is dit ook een ingewikkelde en vermoeiende periode. Eigenlijk willen ze gewoon graag gehoord worden. Geef je peutertje wat extra knuffels, hopelijk gaat deze fase snel voorbij. En belangrijk, je hoeft je peuter geen gelijk te geven maar je kunt wel de boosheid en het verdriet troosten. Dat je laat zien dat je snapt dat het vervelend is. Zo voelt je peuter zich toch een beetje begrepen.

Dan nog een paar tips voor zelfbehoud in deze fase. Want als je niet een beetje goed voor jezelf zorgt, trek je deze periode een stuk minder goed. Een paar inkoppers, slaap voldoende, dan kun je meer hebben. Wissel soms even je “dienst” af met je partner. Ga erop uit. Blijf niet binnen zitten, maar trek juist naar buiten. Daar is meer afleiding, voor jou en je peuter!

Bekijk ook het ervaringsverhaal van Annemarie over de peuterpuberteit: Ledikant klapperen en hoofdbonken.

2019-03-06T20:35:21+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen