Tijd voor het peuterbed? Wanneer kun je de overgang van het ledikant het beste doen, hoe zorg je dat het veilig is en het ook een beetje soepel verloopt?

Wanneer naar het grote peuterbed?

Wanneer is je dreumes groot genoeg om naar het peuterbed te verhuizen? Helaas zijn er niet van die opvallende signalen bijvoorbeeld bij andere mijlpalen zoals het klaar zijn voor het potje of het eerste hapje. Een ledikantje is qua grootte gemiddeld geschikt voor een kindje tot 2,5 jaar.  Zorg dat je peuter voordat het uit zijn ledikantje gaat klimmen in het peuterbed slaapt. Maar wanneer is dat dan? Gemiddeld is dit  rond de 18 tot 24 maanden. Dit is natuurlijk een gemiddelde, sommige kindjes klimmen al veel sneller het bedje uit en anderen durven het avontuur pas veel later aan.

Hoe langer, hoe moeilijker het afscheid van het ledikant.

Je kunt er dus voor kiezen, wanneer je baby nog niet zo’n klimmer is, je kindje tot zijn 2e jaar in het ledikantje te laten slapen. Enige kanttekening is dan wel dat je kindje er ook meer aan gehecht is. Het is zich dan ook bewuster dat het naar een ander bed toe gaat (=moeilijker).

Ledikant nodig voor nummer 2 (of 3 of..)

Wat ook veel voorkomt is dat het ledikant nodig is voor het volgende kindje. Zorg dat je dan extra voorzichtig bent met de overgang, zeker wanneer je eerste kindje nog helemaal niet lijkt over te willen of gehecht is aan het bedje. Start dan op tijd met de overgang naar het peuterbed en zorg dat je peuter niet direct doorheeft dat hij of zij plaats moet maken voor de baby. Start 1 of 2 maanden voor de uitgerekende datum van de baby (ervan uitgaande dat het eerste kindje 18 maanden oud is).  Zet het ledikantje in het begin even uit het zicht voor de dreumes die aan zijn of haar nieuwe bed moet gaan wennen. Dus indien mogelijk niet direct in de babykamer zetten.

Start met de overgang van ledikant naar peuterbed

Wanneer je besluit te starten met de overgang, doe je dit het beste op het moment wanneer er geen andere grote emotionele dingen spelen in de beleving van je dreumes. Denk bijvoorbeeld aan potjestraining, een nieuwe opvang, het afscheid nemen van een speen. Kindjes kunnen maar 1 ding tegelijk goed verwerken. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Kom niet plots aan met vanavond mag je in je nieuwe peuterbed slapen, maar leg dit al vooraf in de week. “Binnenkort mag je over naar het bed voor de grote kindjes, leuk!” Je kindje zal er zin in krijgen en trots zijn als het moment daar is.

Peuterbed en veiligheid

Valhekje

Je hebt schitterende peuterbedjes, van kastelen tot racewagens. Hartstikke leuk, maar check even of ze ook veilig zijn. De meeste echte peuterbedjes zijn iets kleiner dan een eenpersoonsbed, hebben hoge zijkanten en een valhekje. In het begin is je kindje namelijk geneigd om uit bed te rollen. Heb je echter al een normaal eenpersoonsbed of een hele vette raceauto als bed? Bevestig dan een tijdelijk bedhekje ter voorkoming van nachtelijk valpartijen. Deze bedhekjes heb je in allerlei soorten en maten.

Zachte landing

Wanneer je peuter toch uit bed stapt of valt, zorg voor een zachte landing. Leg een matrasje of een dikke deken naast het bed. Het voordeel van een matrasje is natuurlijk dat deze ook wat hoger is. Zo is de val nog minder hard.

Tijd voor een dekbed

Je peuter kan nu zelf gaan lopen, dat is niet zo handig met een slaapzak. In een ledikant gaven de spijlen houvast, maar dat is voorbij. Je peuter zal dan dus gaan vallen. Tijd voor een dekbed (met een leuk zelfgekozen overtrek).

Is de rest van het huis peuterproof?

Je peuter kan nu gaan rondwandelen. Zonder dat jij erbij bent. Is alles peuterproof? Staan er traphekjes, zijn de stopcontacten kinderproof, is het medicijnkastje goed beveiligd? Check de kamer ’s avonds even op rondslingerend speelgoed waar over gestruikeld zou kunnen worden.

Maak van de overgang naar het peuterbed een feestje!

Yes, wat word je al groot. Je mag naar een groot bed! Neem je kindje mee om bijvoorbeeld een leuk dekbedovertrek uit te zoeken. Maak het bed samen op en zet al de favoriete knuffels op het bed. Het beste verwijder je het ledikantje uit de kamer zodat je kindje geen keuzestress krijgt. Houd daarnaast vast aan je vaste bedritueel en de overgang zal soepeler verlopen. Dus bijvoorbeeld, badje, tandenpoetsen, verhaaltje en slapen op hetzelfde tijdstip als altijd. Dit geeft je kindje houvast, niet alles verandert. Kinderen houden van rituelen.

De overgang naar het peuterbed is voor je kind best wel een groot ding. Het kan dus zo maar zijn, dat ze nog niet direct staan te springen en het best even moeilijk hebben. Stel je kindje ’s nacht gerust, ga er even bij zitten kletsen en knuffel. Binnen een paar dagen zal het beter zijn.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: