Peuter voorbereiden op de komst van een broertje of zusje!

//Peuter voorbereiden op de komst van een broertje of zusje!

Peuter voorbereiden op de komst van een broertje of zusje!

Gefeliciteerd, nummer twee is onderweg. Leuk! Wanneer je al een kindje hebt, is het handig om deze ook voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Want zoals je misschien al weet, staan de meeste peuters en kleuters niet echt bekend om hun flexibiliteit of het kunnen delen van dingen. En binnenkort moet het allerleukste dat er is, gedeeld worden. Dat ben jij! Bij sommige kinderen gaat dit vlekkeloos en bij anderen kost het iets meer moeite. Een goede voorbereiding is daarom nooit weg. Het kan je een hoop frustraties besparen.

Voorbereiden op een broertje of zusje

Dan is natuurlijk de vraag hoe je dat dan doet. Begin al zo vroeg mogelijk met het vertellen dat er een broertje of zusje aankomt. Vanaf het moment dat je enige zekerheid hebt over de gezondheid van je kindje, is een perfect moment. Wanneer je kindje nog erg klein is, onder de twee jaar, zullen ze er misschien nog niet alles van begrijpen, maar dat betekent nog niet dat je het niet moet vertellen. Wanneer je kindje tussen de 2 en 4 jaar oud is, kun je ook nog een aantal andere dingen gaan doen om hem of haar voor te bereiden:

Aanleren van geduld en wachten

Aii, dat zijn nou net niet de kwaliteiten van kleine kinderen, maar het mooie is dat je dit wel aan kunt leren. Waarschijnlijk is je kindje nu gewend dat alles direct (of vrij snel) gebeurt wanneer erom gevraagd of geroepen wordt. Dat gaat zeker veranderen wanneer nummer twee er zo meteen is. Begin du nu al met het iets langer laten wachten. Begin niet direct met een kwartier maar bouw dit langzaam op. Dus start met 5, dan 10, dan 15 minuten en zo verder. Het is geen garantie dat je peuter nooit zal jengelen wanneer het even moet wachten straks, maar het is zeker weten minder dan wanneer je dit nog nooit getraind hebt. Bijkomend voordeel is dat je peuter of kleuter in ieder geval niet de baby als schuldige gaat zien, wanneer het even moet wachten.

Laat je kindje kennismaken met een baby

Heb je een vriendinnetje, buurvrouw of kennis met een pasgeboren baby? Neem je peuter al een keertje mee om te laten zien hoe schattig en klein zo’n baby’tje is. Zo wordt het al iets tastbaarder voor je kindje. Het is natuurlijk onwerkelijk en een heel vreemd gegeven en dat er een baby in jouw buik zit. Na je bezoek benoem je nog eens wat je hebt gezien. Zo begint het ook bij je oudste een beetje te leven.

Manage verwachtingen

Veel kindjes denken dat er direct een speelkameraadje geboren wordt. Ze zijn na een paar dagen teleurgesteld en vinden de baby wel lief, maar saai. De baby maakt veel herrie en pikt papa en mama helemaal in. Zo stom! Laat tijdens je zwangerschap ook al zijn of haar foto’s zien van de babytijd en vertel wat een pasgeboren baby allemaal doet. En dat hij of zij grote broer of zus is, en kan helpen. Het leert dan snappen dat die totale afhankelijkheid van jou een tijdelijk iets is. Want dit was bij hem ook zo. “Wanneer een baby groter wordt, kan het dingen leren en kan het steeds meer zelf. Net als jij toch! En jij kan daar mooi bij helpen al grote broer of zus. Zo kun je helpen om een flesje te geven, de kleertjes klaar te leggen, helpen met de luier te verschonen of de baby in bad te doen.”

Maak extra tijd vrij voor 1 op 1 aandacht

Eén ding is zeker, je hebt straks echt minder tijd voor je oudste kindje dan nu. Het is belangrijk dat je kindje weet dat het geliefd is. Hoe druk je het misschien in de laatste maanden van je zwangerschap ook hebt met een to to list. Zorg dat je echt quality time in je agenda zet. Fijn met je kindje spelletjes doen, samen in bad, knuffelen. Verzin het maar, alles zodat je kindje voelt dat het geliefd is en zet die vaste momenten straks wanneer de baby geboren is door. Blok het in je agenda.

Delen

Nog zo’n fijne eigenschap die niet van nature in een klein kindje zit, maar die aangeleerd moet worden. Het kunnen delen. Alles is “mijn”. Dat is natuurlijk iets lastiger aan te leren wanneer je nog geen tweede hebt. Je kunt hier wel kindjes voor inzetten van vrienden, familie of bijvoorbeeld op de kinderopvang wanneer je kindje daar zit. Je kunt hen dan ook vragen dit te stimuleren. Je kunt zelf het deelgedrag van andere kindjes prijzen. Zo snapt je kindje dat dat iets goeds is. Kinderen zijn er gevoelig voor de goedkeuring van hun ouders en willen zelf ook graag die positieve aandacht. Ze zullen dan dus ook het gewenste gedrag gaan vertonen.

Boekjes

Je kindje ziet een groeiende buik, het is moeilijk voor te stellen dat daar ook echt een kindje in zit. Of hoe het zal zijn wanneer er straks een baby is. Wat betekent dat nou echt. Het lezen van een boekje met plaatjes helpt je kindje zeker bij een betere verwachting. Een aantal leuke boeken wanneer er een broertje of zusje op komst is zijn:

Kleine pluis van Dick Bruna

Wat zit er in je buik mama?

Een baby’tje op komst

Bekijk ook:

2019-03-28T21:03:25+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen