Peuter piemel wetenswaardigheden voor mama’s

//Peuter piemel wetenswaardigheden voor mama’s

Peuter piemel wetenswaardigheden voor mama’s

Yes, een jongen! Euhm, met piemel dus.. Misschien realiseer je je het direct vanaf het begin en anders direct na de geboorte: je zoontje heeft een piemel en dat is echt anders dan een meisje. Dus jij hebt daar geen ervaring mee. En om nou aan je vriend te moeten vragen… Daarom een paar handige wetenswaardigheden!

Waarschijnlijk word je al snel een keer fanatiek ondergeplast bij het verschonen. De kraamverzorgster leert je dan dat je er een luier op moet leggen om deze ongewilde sproeisessie te voorkomen. En ze leert je ook hoe je de piemel van je baby goed schoon moet maken. Easy peasy toch!

Maar wat nu wanneer je baby geen baby meer is?

Je weet eigenlijk niet zo veel over de piemel. Want hoe zorg je dat je niet met je zoontje bij de huisarts komt te zitten met een pijnlijk opgezwollen exemplaar?  En hoe leer je hem nou plassen, jij kunt het niet voordoen?

De peuter piemel wetenswaardigheden:

Leer eerst zittend plassen

Jongens plassen over het algemeen staand toch? Hoe ga je dat nou aan je zoontje leren? Troost je, je begint eerst met het zittend leren plassen. Op die manier leert je zoontje om in een ontspannen houding te plassen. Alleen dan wordt de blaas echt goed geleegd. Wanneer jongens staand plassen zijn ze geneigd om druk te zetten waardoor je dan dus een verkeerde plasmanier aan zou leren. Dus hup op het potje!

Jongens zijn later zindelijk dan meisjes

Niet echt een piemel wetenswaardigheid, maar wel handig om te weten. Gemiddeld zijn jongens drie maanden later zindelijk dan meisjes (2,5 jaar). Niet omdat ze traag van begrip zijn, maar omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het daaraan verbonden kunnen beheersen van de sluitspier zich iets later ontwikkelt dan bij meisjes.

Uitdruppelen

Jongens hoeven in principe niet iedere keer wc papier te gebruiken, vinden ze zelf in ieder geval. Leer je zoontje wel om goed uit te druppelen en te schudden, zodat ook de laatste druppel afgeschud wordt. En anders leer je hem stiekem alsnog om het laatste resterende vocht nog even af te vegen/ deppen.

Hoe leer je hem het zaakje zelf schoon te houden

Om te voorkomen dat je met je zoontje bij de huisarts belandt vanwege een pijnlijke piemel, is het belangrijk dat deze goed schoon gehouden wordt. Zodra je zoontje zijn eigen voorhuid op en neer kan schuiven, leer je hem om dit zelf schoon te houden onder de douche of in bad. Hoe pak je dan aan? Zorg dat hij de volgende routine onder de knie krijgt:

Stap in bad of onder douche
Zodra hij helemaal nat is, schuift hij de voorhuid volledig terug
Het water spoelt de eikel nu schoon
(Dus geen overvloedig gebruik van zeep)
Schuif de voorhuid weer terug

Piemel pijn doet echt zeer!

Dit wordt meestal veroorzaakt door een irritatie en is makkelijk te verhelpen met een door de huisarts voorgeschreven zalfje. Onderschat de pijn niet, het doet echt zeer. Soms zelfs zo erg, dat je zoontje geen broek meer aan wil doen. Het is geen aanstellerij.

2018-11-08T20:40:50+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen