De puberteit begon bij mij al vroeg, op mijn 11e werd ik ongesteld, had ik borsten en ik kwam helaas ook niet onder de acné uit. Daarom ging ik op mijn 14e de anticonceptiepil slikken en dit beviel goed. Ik had ook geen last meer van acné.

Begin 2017 besloot ik na bijna 15 jaar te stoppen met de pil, omdat ik de hormonen niet meer wilde. Al snel werd ik ongesteld, maar na een aantal maanden viel het mij op dat mijn cyclus onregelmatig en soms erg lang was ( 52 dagen bijvoorbeeld). Ook had ik weer last van acné. Ik maakte een afspraak bij de huisarts en naar aanleiding van de cyclussen in combinatie met mijn acné, vond zij het een goed idee om een echo te maken, want zij dacht aan PCOS. De week erna lag ik in de stoel bij de gynaecoloog voor een inwendige echo en binnen 1 minuut zei de echoscopiste al dat het beeld er inderdaad uitzag als PCOS.

PCOS

Kort gezegd is PCOS een syndroom waarbij de vrouwelijke hormonen niet helemaal werken zoals ze moeten werken waardoor er follikels (met vocht gevulde blaasjes) in de eierstokken ontstaan en er (vaak) geen eisprong plaatsvindt. Mijn geluk was dat ik wel ongesteld werd en een eisprong had volgens de echoscopiste. Toch was ik verdrietig na deze diagnose, want zulke lange onregelmatige cyclussen maken het zwanger worden niet bepaald makkelijker. Het voelde ook oneerlijk, want waarom ik? 5 tot 10% van de vrouwen heeft dit syndroom dus eigenlijk komt het vrij vaak voor.

Naar de fertiliteitsarts

De week erop had ik een afspraak bij een gynaecoloog en deze verwees me naar een fertiliteitsarts waar we 6 weken later terecht konden.

Na veel onderzoek op internet ben ik gelijk gestart met een zuivelvrij, koolhydraatarm en zoveel mogelijk suikervrij (toegevoegde suikers) dieet aangezien ik hierover positieve berichten las van andere vrouwen met PCOS. Het was even wennen, maar ging wel goed en ik was binnen no-time ook nog eens de 5 kg afgevallen, die ik toch al graag kwijt wilde.

Ovulatietest

Om alles goed in beeld te brengen voor de fertiliteitsarts ben ik toen ook begonnen met ovulatietesten. Vol verbazing had ik toen op de 13e en 14e dag van mijn nieuwe cyclus al een positieve ovulatietest in handen had. Ik vond het moeilijk te geloven dat deze testen klopten. Dat ik ineens zo snel een eisprong zou hebben? Maar natuurlijk hebben we wel goed geklust deze dagen.

Zwangerschapstest

Twee weken na die positieve ovulatietesten zei m’n vriend dat ik maar gewoon een zwangerschapstest moest doen, want dan hoefde ik me niet meer constant te blijven afvragen of die ovulatietesten wel klopten. De zwangerschapstest kon echter niet duidelijker, nog voor de controlestreep in beeld was stond er al een tweede streep! Ik was zo verbaasd, na die lange cyclussen had ik ineens op dag 29 van deze cyclus een positieve knaltest in handen. Ik heb gelijk nog een test gedaan en de dagen erna nog 4. Ik was toch echt zwanger!

Bingo!

Ondertussen ben ik 18 weken zwanger en of het nou puur geluk is geweest of dat het veranderen van mijn eetpatroon bij mij zoveel effect gehad heeft, weet ik niet. Maar het spreekt voor zich dat wij heel dankbaar zijn dat het op de natuurlijke manier gelukt is en ook nog vrij snel zelfs. De afspraak bij de fertiliteitsarts hebben we kunnen afzeggen. Ik ben gewoon onder controle bij de verloskundige. Ik krijg alleen een suikertest omdat de kans op zwangerschapsdiabetes hoger is met PCOS. Ik realiseer me heel goed dat niet iedereen met PCOS dit geluk heeft en wel vruchtbaarheidsbehandelingen moet ondergaan om zwanger te kunnen worden. wij klappen echt in onze handjes dat het zo gegaan is.

Emma

Ik ben Emma, 30 jaar oud en 3 jaar samen met mijn (very soon to be) man. Eind januari is bij mij PCOS geconstateerd en de eerste afspraak bij de fertiliteitsarts was al gemaakt, maar geheel onverwacht hadden we eind februari een positieve zwangerschapstest in handen! Momenteel ben ik dan ook in blijde verwachting van ons eerste kindje, een zoontje. Verder doe ik redelijk fanatiek aan crossfit en probeer ik dit tijdens m’n zwangerschap zolang mogelijk vol te houden. Je kan mij en m’n zwangerschap volgens op instagram; @emmasarahvg