Jouw pasgeboren baby is natuurlijk de allermooiste, knapste en leukste, maar tegelijkertijd ook nieuw en spannend. Op het moment dat je baby geboren wordt, gaat er letterlijk een hele nieuwe wereld voor je open. Dingen waar je nog nooit over nagedacht of gehoord hebt, passeren doorlopend de revue. In sneltrein tempo leren jij en je baby steeds weer nieuwe dingen bij.

Pasgeboren baby: tips en weetjes!

Het eerste uur van je baby is bijzonder en bestaat uit allerlei reflexen. Bekijk zeker eens dit mooie filmpje over het eerste uur van een baby. Daarnaast geeft babycoach Wendy allerlei tips voor het eerste uur na je bevalling. Maar wat gebeurt er daarna? Uiteraard wordt het meeste je ook wel verteld door de kraamzorg of in het ziekenhuis. Maar toch is het handig om een lijstje te hebben met een paar tips en weetjes over een pasgeboren baby. Al is het maar om even na te kunnen lezen of je juist voor te bereiden op de komst van je baby.

Pasgeboren baby weetje 1: Baby’s slapen veel

Je baby slaapt het grootste gedeelte van de dag, zo’n 16 tot 21 uur. Niet aaneengesloten maar met allemaal kleine slaapjes. Dat is voor jou best vermoeiend, Zorg dus dat je mee slaapt, wanneer de baby slaapt.

Pasgeboren baby weetje 2: Baby’s huilen ook veel

Je baby moet wennen aan de nieuwe omgeving, de geluiden, de temperatuur en het licht. De enige manier om zich te uiten, is huilen. Pasgeboren baby’s huilen dus best wel veel en je hebt ook zeker niet direct een huilbaby. Meestal niet zelfs. Meer weten over huilen en huilbaby’s?

Pasgeboren baby weetje 3: Baby’s zijn dol op huid op huid contact

Naast dat het heel veel fijn is om je baby lekker dicht tegen je aan te hebben, is het ook nog eens gezond voor je baby. Je baby en jij maken het hormoon Oxytocine aan. Het knuffelhormoon, dat weer goed is voor de hechting. Meer weten?

Pasgeboren baby weetje 4: Baby’s breken niet zo snel

Zo klein als ze zijn, zo kwetsbaar lijken ze ook. Toch zul je er vanzelf achter komen dat je baby gelukkig niet van suiker is.

Pasgeboren baby weetje 5: het navelstompje

Het restje van de navelstreng (het navelstompje) wordt steeds kleiner, waarna het er na de eerste weken af zal vallen. Het is belangrijk dat je dit goed verzorgd. Probeer het gebied rondom de navelstomp goed schoon te houden, dep het voorzichtig met wat water. Gebruik daar geen alcohol of andere schoonmaak producten bij.  Zorg dat de luier onder de navelstomp blijft, zodat er geen urine bij kan komen en de navelstreng goed kan drogen.

Pasgeboren baby weetje 6: de fontanel

Het hoofdje van je baby is flexibel in die eerste maanden. Zo paste je baby met het hoofdje door het geboortekanaal. Je baby heeft daardoor een plekje op het hoofd waar de schedel nog dicht moet groeien. Dit noemen ze de fontanel. Dit klinkt heel erg eng en kwetsbaar. Dat valt wel mee, je kunt dit gewoon zachtjes aanraken.

Pasgeboren baby weetje 7: gek hoofd

Jouw baby is natuurlijk super mooi, de allermooiste. Toch kun je je soms afvragen waarom het hoofd van je baby een beetje een aparte vorm heeft. Zeker bij een natuurlijke bevalling of een bevalling waarbij de vacuümpomp aan te pas is gekomen. Het hoofdje van je baby heeft tijdelijk onder de druk een andere vorm aangenomen. Bijvoorbeeld een langer hoofd of een beetje een punthoofd. Dit trekt weer weg.

Pasgeboren baby weetje 8: de kwetsbare droge babyhuid

Je baby heeft negen maanden veilig en warm in de baarmoeder doorgebracht. Dat is natuurlijk voor de huid een hele andere omgeving dan de wijde wereld. De meeste baby’s hebben dan ook na zo’n 4 weken een droge huid. Dit komt omdat de zuurmantel en de hoornlaag van de huid van je baby nog niet aanwezig zijn. De zuurmantel is een beschermlaagje dat beschermd tegen uitdroging, infecties en irritaties. De hoornlaag beschermd tegen bacteriën. Doe je baby niet te vaak in bad (1 à 2 keer per week) en was de rest van de dagen met een washandje. Gebruik geen agressieve shampoos en doe in het badje een paar druppels olie. Je baby went daarnaast vanzelf aan de nieuwe omgeving buiten de baarmoeder, dit is dus vaak een tijdelijk iets.

Pasgeboren baby weetje 9: het zicht is nog beperkt

Je baby kan nog niet alles zien. Je kunt je baby het beste op een afstand van 15 tot 20 centimeter houden om oogcontact te maken. Ook kan het zijn dat je baby scheel kijkt, dit trekt vaak na zo’n 3 maanden weer langzaam bij.

Pasgeboren baby weetje 10: het wordt chaos

Accepteer het, je wordt moe en je leven staat even op zijn kop. Het beste is om je daar bij neer te leggen.Hoe moeilijk dat misschien ook is. Anders raak je naast vermoeid ook nog gefrustreerd.

Pasgeboren baby weetje 11: je kunt je baby niet verwennen.

In die eerste maanden kun je je baby nog niet verwennen met aandacht. Ze kunnen de verbanden nog niet leggen tussen huilen en aandacht krijgen. Pak het dus gewoon lekker op en troost.  Meer weten over je baby verwennen?

Benieuwd naar meer babyweetjes? Bekijk ook deze grappige feitjes over pasgeboren baby’s.