Na de bevalling is het nog even gevoelig down under. Waarbij “een paar dagen” of “even gevoelig” waarschijnlijk een understatement is. Gelukkig heb je een pracht exemplaar naast je liggen, wat het leed zeker te weten verzacht. Toch geven we nog graag een paar tips om nog net iets minder last te hebben van “het onderkantje.” Voor wie het nog niet weet, dit is de nieuwe benaming in de kraamtijd en zul je veelvuldig voorbij horen komen.

Hevig bloedverlies na een bevalling

Tot 6 weken na je bevalling zul je bloed verliezen. In het begin is dit best veel. Vandaar de grote kraamverbanden in het kraampakket. Zorg dat je voor daarna ook nog maxi kraamverbanden in huis hebt. Vraag, wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen, of je een paar kraamverbanden en van die oh zo niet charmante wegwerp gaasbroekjes mee mag nemen. Hoewel ze natuurlijk spuuglelijk zijn, zijn ze wel comfortabel. En dat is in de eerste dagen toch wel fijn.

Veel bloedverlies is normaal, maar bel naar de dokter wanneer je  meer dan 1 groot kraamverband per uur nodig hebt of een soort ballen verliest ter grootte van een tomaat.

Naar de wc gaan na een bevalling, eng?

Dit is op zijn zachts gezegd best wel even eng. Zeker wanneer je hechtingen hebt. Maar het is een angst die niet reëel is. Het gaat gewoon. Er is een baby uitgekomen en je huid kan dit hebben. Heb je hechtingen of een scheur? Dan kan het best even prikken wanneer je plast. Je verhelpt dit als je gelijktig met een maatbeker lauwwarm water spoelt. Ook nog even naspoelen zodat je het goed schoon spoelt.

En dan number two: dat is behoorlijk eng. Het voelt alsof je weer een baby eruit moet persen. Geen echte pijn, maar de druk. Dit is natuurlijk niet zo, en het scheurt niet. Je lijf kan dit gewoon hebben. Je kunt er wel voor zorgen dat het iets soepeler gaat. Eet pruimen (yoghurt) of andere etenswaren die laxerend werken en drink voldoende water. Ga niet voorover gebogen op de wc zitten maar juist heel erg rechtop.

Pijn, gezwolllen en/ of aambeien

Tijdens de bevalling stroomt er behoorlijk wat bloed naar down under. Je kunt daarnaast een scheurtje of hechtingen hebben. Je kunt dit verzachten door ijspacks: leg een natte luier (met schoonwater), een nat washandje of een zakje met stroop in de vriezer. Doe hier een hydrofiel doekje omheen voordat je het erop legt. De hechtingen zullen er na zo’n 7 tot 10 dagen uitgaan. Wanneer je last hebt van het litteken smeer je regelmatig met bijvoorbeeld calendulan littekencrème.

Neem een paar keer per dag een zitbadje met lauw water. Het is hygiënisch en daarnaast zal het de pijn verlichten. Koop daarnaast ook een tube aambeienzalf. Wie weet helpt het. Bekijk ook wat je kunt doen bij aambeien.

Heb je urineverlies na de bevalling? 

Het kan best zijn dat je na de bevalling last hebt van urineverlies. Wanneer je niest, lacht of een inspanning doet. Geen zorgen, dit is heel normaal. Doe je kegeloefeningen en na 6 weken zou je weer volledig droog moeten zijn. Ben je dat niet? Ga dan eens langs een bekkenfysiotherapeut. Zij kan je vaak met een paar simpele oefeningen weer helpen.

Glijmiddel

Wanneer je na 6 weken weer zin hebt om je partner tussen de lakens op te zoeken, kan het zijn dat het wat droger is. Zeker wanneer je borstvoeding geeft. Je oestrogeen gehalte is lager na een bevalling en dit kan tijdelijk leiden tot een iets droger gevoel. Investeer dus even in een glijmiddel.

Heb je juist je bedenken lees dan ook de artikelen van seksuologe Suzanne:

Seks na de bevalling of een zwangerschap : eng?

Seks na de zwangerschap? Met mijn blubberbuik?

Geen zin in seks na de zwangerschap?