Je lichaam maakt het hormoon Oxytocine aan. Het staat bekend als het knuffelhormoon maar het is veel meer dan dat. Het is één van de belangrijkste hormonen in het prille begin van je baby. Zo speelt het al een rol bij de bevruchting, tijdens de zwangerschap, de bevalling, het zorgt ervoor dat de moedermelk los komt bij het opstarten van de borstvoeding en zorgt het voor een goede hechting tussen jou en je baby na de geboorte.

Oxytocine: wat is het?

Oxytocine staat bekend als het zwangerschaps en knuffelhormoon. Het wordt aangemaakt door onze hersenen en fungeert ook als neurotransmitter. Het wordt niet alleen aangemaakt door moeders(to be)  maar door iedereen buiten de zwangerschap bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Ook zit er een kleine hoeveelheid in sperma.

Oxytocine en zwanger worden

Oxytocine is zoals aangegeven een knuffelhormoon. Het zorgt voor fijne gevoelens wat weer bijdraagt aan de romantiek en het überhaupt zin hebben in seks. Daarnaast komt het vrij bij een vrouwelijk orgasme, hoe intenser, hoe meer Oxytocine er vrijkomt. Daarnaast is het aanwezig in sperma. Oxytocine helpt vervolgens bij een soepeler transport van de spermacellen naar de baarmoeder.

Oxytocine en bevallen

Zonder Oxytocine, geen natuurlijke start van de bevalling. Dit hormoon zorgt namelijk voor het samentrekken van de baarmoeder, de contracties oftewel de weeën. Tijdens de zwangerschap wordt dit afgeremd door het beschermings hormoon Progesteron. Tegen het einde van de zwangerschap (derde trimester) neemt de aanmaak van dit laatste hormoon steeds meer af en is Oxytocine aan de beurt.

Tijdens de bevalling zorgt de druk van het hoofdje van je baby tegen de baarmoederhals voor een flinke dosis Oxytocine. Er worden met tussenpozen steeds grotere hoeveelheden Oxytocine aangemaakt waardoor de weeën steeds krachtiger worden. Gelukkig komen ze met tussenpozen en wordt het afgewisseld met de aanmaak van Endorfine. Dit werkt als natuurlijke pijnstiller, iets dat je in deze fase ook goed kunt gebruiken.

Na de geboorte van de baby, zorgt Oxytocine er ook voor dat de placenta geboren wordt.

Wanneer je weeën niet sterk genoeg zijn of uitblijven, krijg je een infuus met Oxytocine. Je wordt dan ingeleid of je krijgt dit bijvoorbeeld wanneer de weeën wegvallen of om de placenta sneller te laten komen.

Oxytocine en borstvoeding

Zonder Oxytocine ook geen borstvoeding! Dit hormoon zorgt namelijk voor het zogenaamde toeschietreflex. Het fenomeen dat ervoor zorgt dat de melk gaat stromen. Wanneer het mogelijk is, wordt je baby zo snel mogelijk na de geboorte op je borst gelegd. Je zult merken dat je baby gaat zoeken naar je tepel. Zodra je baby deze heeft gevonden, begint het aan je tepel te zuigen. Jij maakt dan weer Oxytocine en Prolactine aan. Prolactine zorgt voor de aanmaak van de melk, Oxytocine zorgt voor het samentrekken van de kliertjes waardoor de melk vervoerd wordt naar de tepel.

Oxytocine en naweeën

Door het zuigen aan de borst van je baby, maak jij extra Oxytocine aan. Dit zorgt er ook voor dat je baarmoeder samen kan trekken tijdens het geven van de borst. Dit kan best nog even pijnlijk zijn. Dit heeft echter ook een voordeel, het zorgt voor minder bloedverlies na de bevalling doordat bloedvaatjes in de baarmoeder dichtgedrukt worden.

Oxytocine en je baby

Oxytocine is natuurlijk ook gewoon het knuffelhormoon. Het wordt bijvoorbeeld bij huid op huid contact aangemaakt bij jou en je baby. Dit zorgt een betere hechting en bevordert de band tussen jou en je baby.

Blijvende hormoonverandering

Dat je moeder wordt, verandert je leven. Je bent voor je gevoel misschien een beetje anders. Dat is dus ook echt zo. Je hebt een hoger Oxytocine niveau dan vrouwen die geen moeder zijn. Je hormoonhuishouding is dus blijvend veranderd. Dit zorgt ervoor dat jij gevoeliger bent voor geluiden (handig als je baby ’s nachts huilt). Dit is dus de reden dat jij dan wél wakker wordt en je partner vrolijk doorslaapt. Je bent daarnaast sneller ongerust (zorgzamer), maakt makkelijker contact met derden en je zou beter tegen stress bestand zijn. Lang leve Oxytocine!