Slaap hebben we allemaal nodig. De één meer dan de ander. Maar dat is makkelijk gezegd als jonge moeder. De meeste vrouwen hebben daarnaast gemiddeld ook nog één uur meer slaap per nacht nodig dan mannen. Maar als moeder kom je vaak niet aan de 7 à 8 uur slaap, terwijl je deze eigenlijk hard nodig hebt. Het gevolg is slaaptekort en oververmoeidheid.
Ik heb nog steeds last van ‘zwangerschapsdementie’
Zeker de eerste 3 tot 4 jaar hebben ouders een tekort aan slaap en dit leidt vaak tot een ernstig slaaptekort. De effecten hiervan worden nogal eens onderschat of weg gelachen. We zeggen het wel vaker: ‘Oh, ik heb nog steeds zwangerschapsdementie. Ik vergeet alles wat los en vast zit’. Maar dit is vaak een gevolg van het slaaptekort. Je krijgt dan namelijk geheugenproblemen.
Daarnaast gaat je concentratie- en reactievermogen sterk achteruit en krijg je meer behoefte om te snacken en snoepen. Hierdoor kunnen gewichtsproblemen ontstaan.
Je kan vaker ziek worden doordat je immuunsysteem verzwakt is en andere lichamelijke klachten ervaren zoals trillende handen, hoofdpijn en duizeligheid. Je kunt meer stress gaan ervaren, je erg prikkelbaar voelen maar ook somber of depressieve klachten ervaren. Best heftig allemaal. Dit kan een flinke impact op jou en je gezin hebben.
Tijdig herkennen van de signalen van oververmoeidheid en slaaptekort.
Het gevoel van tijd wordt schaarser wanneer je moeder wordt en me-time is vaak iets wat erbij in schiet. Wanneer je dan ook ernstig slaaptekort ervaart, lijkt het wel of je verdoofd de dagen afsjokt en het meeste langs je heen gaat. Je wordt geleefd in plaats van dat je leeft. Daar wordt je kind niet gelukkig van en jij ook niet. Zorg daarom dat je op tijd actie onderneemt.
Een aantal tips voor moeders met slaaptekort:
Indien je thuis bent en je kindje nog slaapt, zorg dan dat je overdag ook even rust. 15 à 30 minuten is al fijn om even die batterij wat op te laden.
Werk je? Geef het bij je leidinggevende aan en kijk samen naar mogelijkheden om gedurende je werkdag even wat te rusten. Misschien tijdens de lunch 15 minuten extra inplannen om even te liggen of een ommetje te maken en op een bankje buiten even weg te doezelen of te mediteren.
Plan een me-time momentje in op iedere dag. Het kan bijna overal. Plan het in en houd jezelf eraan. Het kan zelfs op de wc. Neem je oortjes mee van je telefoon en zet een mindfulness of mediatie video op of een mp3 voor 5, 10 of 15 minuten. Deze kun je vinden in apps en op google. Sluit je ogen en focus je op je uitademingen. Je hoeft je adem niet te sturen. Ook al zit deze hoog en adem je snel. Concentreer je puur op iedere uitademing en ontspan je lichaam. Schouders los en gezicht ontspannen.
Ga echt vroeg naar bed. Het is fijn om ’s avonds even tijd voor jezelf te hebben, maar mocht de kleine eindelijk slapen ‘s avonds, pak dan die tijd om zelf ook te slapen en laat je niet verleiden door de bank en de televisie. Die extra prikkels doen je nu zeker geen goed. Te vroeg om te gaan slapen? Bij slaaptekort kan je gewoon om 19:30 uur gaan slapen als je kind het toe laat. Ook al moet je er daarna om 22:00 uur bijvoorbeeld weer uit, je hebt toch 2,5 uur slaap te pakken.
Vermijd even veel prikkels en een volle agenda. Je hersenen hebben nu extra veel moeite om deze te verwerken.
Tot slot vraag hulp aan familie, vrienden en buren en/of zoek een coach bij jou in de buurt, zeker als je merkt dat het je even teveel wordt. Dat is heel begrijpelijk en je bent daarin niet de enige.
Lees ook mijn andere artikel:
Stéphanie is 35 jaar oud, coach, oprichtster van ZenMama en moeder van twee kinderen. Isabelle van 4 jaar en Beau van 1 jaar oud.
Bij ZenMama kun je een acht weken online coachingstraject voor moeders volgen met de technieken uit de Zen meditatie, Mindfulness en Coaching. Je kunt contact met andere moeders leggen via het afgesloten forum en één op één (online) coachingsgesprekken boeken bij Stéphanie of één van de andere coaches die bij ZenMama zijn aangesloten.
Voor meer informatie ga naar www.ZenMama.nl of naar Instagram www.instagram.com/ZenMama.nl/