Op vakantie gaan met 7 kinderen is net als een bevalling!

//Op vakantie gaan met 7 kinderen is net als een bevalling!

Op vakantie gaan met 7 kinderen is net als een bevalling!

Eenmaal daar ben je alles weer vergeten! Ieder jaar zo rond februari,  als de zomer nog zo ver weg lijkt, verlang ik naar die eindeloze zomeravonden. Waar zeven gebruinde kindertjes tevreden en voldaan hun bedjes inkruipen en mijn man en ik de zoveelste fles Bourgogne opentrekken.

Vroeger was vakantie iets waar ik al weken van te voren naar uit keek. Zorgeloos pakte ik mijn tas, telde de dagen af totdat we dan eindelijk vertrokken. Met weemoed denk ik terug aan de vakanties waar mijn vader ons al kettingrokend in een ruk naar Frankrijk reed. Mijn moeder met twee handen het gebakken ei rechthield op het dashboard en ons zoet hield met een vooraf uitgekozen kleurboeken en een rolletje Fruitella. Eindeloos duurde de dagen aan de rivier waar ik dammen bouwde in het water en we ‘s avonds rood verbrand onze tent indoken.

Eenmaal zelf moeder is het andere koek. En het is niet dat ik niet van vakantie houd, het heeft alles te maken met bovengenoemde verwachtingen. Vakantie moet vooral gezellig zijn, betaalbaar, vol nieuwe avonturen en in ieder geval een poging om onze familiebanden weer aan te trekken. En ieder jaar leg ik de lat hoger. Het moet perfect en dus bij voorbaat gedoemd om te mislukken…..

Hoe minder sterren, hoe succesvoller de vakantie

Elk jaar weer een ervaring rijker, een kind extra en nog minder plek in de auto. We hebben inmiddels geleerd dat het stouwen van zoveel mogelijk vermaak in zo weinig mogelijk tijd niet werkt voor kleine en grote kinderen. Dus reizen we ieder jaar af naar een afgelegen huis in de Bourgogne. Voor ons geen afgeleefde bunker met vermaak, onbeperkt buffet,  animatie team of wifi. Hoe minder sterren hoe succesvoller de vakantie.

De volksverhuizing

Het op vakantie gaan met negen man is een heuse volksverhuizing. De rollen zijn dan ook strak en traditioneel verdeeld. Moeder pakt de tassen vader zorgt dat alles ook daadwerkelijk in en op de auto zijn plekje krijgt. Man zeurt niet over de enorme hoeveelheid die nu weer mee moet, en vrouw rept zich met geen woord over de manier waarop dat gebeurd.

Het gaat goed, totdat…

Met gebakken ei op het dashboard (familie traditie) vertrekken we richting onze hut op de hei. Een reis van 8 uur. Inmiddels door ruimtegebrek met twee auto’s. Gaat prima tot het moment dat zoonlief, vanwege mijn mans rijgedrag, via het raam te midden van het krankzinnige verkeer op de Periferique zijn broodje ei uitspuugt (ik zit gelukkig in de andere auto). En ondanks alle zorgvuldig geprogrammeerde tablets, komt er altijd een moment dat de tweeling elkaar de hersens inslaat en een pedagogische mep naar achteren heel aantrekkelijk is. Het mag de pret niet drukken.

Vaste stop plekken

We hebben zo onze vast stop plekken op de route. Plekken waar mensen gewoon in de wc plassen i.p.v. eroverheen, een wc gewoon een pot is in plaats van een gat in de grond. Degelijke verschoonplek voor de allerkleinste, picknicktafels in overvloed en een speeltuin waar de allerjongsten zich van hun opgespaarde energie kunnen ontdoen.

We openen de luiken, sluiten het hek en de vakantie kan beginnen!

Eenmaal aangekomen bij het huis staat de tijd even stil. Wat een rust, wat een ruimte, de kinderen rennen uitgelaten rond. We openen de luiken en sluiten het hek. Laat de vakantie maar beginnen!

De komende drie weken zijn gevuld met de meest kneuterige activiteiten. We plukken bramen en maken talloze potten jam. Een simpel zwembad zorgt voor de nodige verkoeling. Met een groot gezin is er altijd wel iemand om mee te spelen, te gaan vissen of te zwemmen. De mannen van het gezelschap zijn tevreden met een overdaad aan gemotoriseerd speelgoed (tractor, ketting zaag etc.) De vrouwen maken uitstapjes naar schattige stadje met namen als Moulin en Digoin. Struinend langs kraampjes van markten en brocante, kopen we heerlijke kazen, worsten en croissants.

De perfecte vakantie

In de plaatselijke supermarkt doen we boodschappen en ondertussen leggen onze pubers het plaatselijke Wifi plat door hun berichten te downloaden. We sprokkelen hout tijdens onze wandeltochten en bouwen enorme hutten. In de avond bij een uit de hand gelopen kampvuur kijken we naar de pikzwarte hemel en tellen de sterren die vallen. De oudste kinderen spelen potjes risk en monopoly totdat het te donker is om het spel nog eerlijk te laten verlopen. Als eenmaal de kleinsten op bed liggen, trekt mijn man een fles Bourgogne open en proosten we op het Franse leven.

Na drie weken vertrekken we voldaan, uitgerust en  met 40 potten jam weer terug naar Nederland. Opnieuw spuugt zoonlief zijn croissant via het raam over de zijkant van de auto en slaat vlak bij huis de verveling toe. Eenmaal thuis komt de opluchting. Het is toch weer gelukt, de vakantie hoe ik hem heb bedoeld. Perfect! Eigenlijk te perfect. Hoe ga ik dat volgend jaar evenaren?

Benieuwd hoe onze vakantie eruit ziet?

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2018-03-11T20:48:36+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen