Borstvoeding, een veel besproken onderwerp! Wanneer je eenmaal een baby hebt, merk je dat veel mensen om je heen een mening hebben over het wel of niet geven van borstvoeding. Dat mag uiteraard! Maar het zou mooi zijn als iedereen iets voorzichter met die mening omgaat. Het kan namelijk heel gevoelig liggen!

Oordeel niet over borstvoeding

Of iemand wel of geen borstvoeding geeft, daar heeft iedereen zijn eigen (vaak goede) reden voor. Soms wil je het wel, maar lukt het bijvoorbeeld niet. Ook niet na herhaaldelijk proberen. Dan is het dus pijnlijk als je van iedereen ongevraagd commentaar over je heen krijgt. Bijvoorbeeld dat borstvoeding echt veel beter is voor je baby en dat het belachelijk is dat je nu al opgeeft. Ook al wordt dit stoppen misschien wel geadviseerd door medische hulpverleners omdat je anders blijvend letsel aan je borsten overhoudt. Het voelt als een aanval. Een paar voorbeelden van stimulerende (?) opmerkingen:

” Dat is wel het enige echt goede wat je je kind kunt geven. Dat wil je als goede moeder toch ook geven?”

” Tja, ik had ook last, maar IK heb gewoon doorgezet”

Deze opmerkingen dragen echt niet bij aan een gelukkig moedergevoel. Het wordt er waarschijnlijk met de beste bedoelingen uit geflapt. Maar het is en blijft gevoelig!

Het tegenovergestelde geldt natuurlijk net zo goed. Geef je borstvoeding, dan schromen anderen ook niet om daar iets over te zeggen:

” Geef je nu nog steeds borstvoeding?”

” Kun je dat niet thuis doen of misschien op het toilet?”

Het vereist vaak een olifantenhuid wanneer je weer bent gaan werken en om de paar uur moet kolven. Het is natuurlijk niet zo leuk dat je je dan moet gaan verdedigen als je borstvoeding wilt geven. Je hebt wel iets beters te doen! Het merendeel van de newborn moeders is daarnaast ook nog niet zo mondig. Je zit boordevol hormonen en bent moe van de slapeloze nachten. Je bent vaak dus minder weerbaar en gevoeliger. Dat weet eigenlijk iedereen die ooit een baby heeft gehad. Dus waarom doen we elkaar dit dan aan? Het zijn namelijk hoofdzakelijk vrouwen die erg sterk zijn in het geven van hun ongevraagde mening!

Laten we elkaar gewoon iets minder hard veroordelen. Ook al is het een goedbedoelde opmerking, slik het gewoon in! Geef alleen je mening als erom gevraagd wordt. Dat scheelt een hoop, vaak stil, verdriet!

Twijfel jij of je borstvoeding wilt geven? Bekijk dan ook de voor -en nadelen van borst -en flesvoeding.