De ontsluiting: wat is het eigenlijk precies, hoe werkt het en wat voel je tijdens de ontsluitingsfase?

Ontsluiting: wat is het?

Het openen van de baarmoedermond wordt de ontsluiting genoemd. Voordat de baarmoedermond zich kan openen moet deze verweken (wordt zacht) en verstrijken (korter worden). Wanneer dat gebeurt is, kan de baarmoedermond zich gaan openen. De ontsluitingsfase is de eerste fase van de bevalling.

Ontsluiting: hoe lang duurt het?

Dit is de langste fase van de bevalling. Het varieert van een paar uur tot meer dan een etmaal. Je kunt soms ook al dagen rondlopen met een paar centimeter ontsluiting zonder dat je het door hebt. Wanneer je tegen de uitgerekende datum aanloopt (of deze al gepasseerd is,) zal de verloskundige regelmatig checken of je al ontsluiting hebt of dat de baarmoedermond al weker wordt.

Merk je wanneer de ontsluitingsfase begint?

De ontsluitingsfase bestaat eigenlijk uit 2 fasen. De latente fase waarin je weeën nog onregelmatig zijn, de weeën kunnen dan soms ook weer weg zakken. Je kunt gewoon doorgaan met wat je aan het doen bent en slapen gaat vaak ook nog prima. Tip: ga dan ook zo veel mogelijk slapen zodat je je krachten spaart voor de bevalling. Deze fase kan heel lang duren (soms wel een week), voordat de echte ontsluiting doorzet.

De actieve ontsluitingsfase is de fase waarin je weeën regelmatig worden. Het echte ontsluiten (openen van de baarmoedermond) gaat beginnen. De weeën komen om de 3 tot 5 minuten, duren ongeveer een minuut en worden steeds krachtiger. De tijd die ertussen zit wordt steeds korter. Hoe lang deze fase duurt is heel verschillend. Gemiddeld gezien houden ze bij een eerste kindje 1 centimeter per uur aan. Maar dat zegt eigenlijk nog niets hoe lang het bij jou gaat duren.

Hoeveel ontsluiting moet je hebben voordat je mag persen?

Je hebt 10 centimeter ontsluiting nodig om te mogen persen bij de bevalling. Dat is de opening die nodig is om het hoofdje van de baby geboren te kunnen laten worden.

Lees ook: