Het ontbreken van de roze wolk : een paar tips!

/, Kraamtijd, Momlife/Het ontbreken van de roze wolk : een paar tips!

Het ontbreken van de roze wolk : een paar tips!

Zo werkt dat toch? Bevallen en hupsakee op die roze wolk? In 1 keer alles vergeten en je euforisch voelen. Niet alleen de eerste dag, maar zo door de kraamtijd, de eerste maanden en het eerste jaar wegtikken. Fantastisch, als dat zo is! Jaloersmakend, voor velen. Want er zijn zo veel vrouwen waarbij die roze wolk ontbreekt. Die dus niet meteen van liefde overstromen. En het merendeel daarvan heeft echt geen postnatale depressie.  Het is een veelvoorkomend gevoel, wat er ook gewoon bij kan horen. Niet vreemd of raar en het heeft al helemaal niets met wel of geen goede moeder zijn te maken.

Verwachting van de roze wolk

Iedere vrouw verwacht na de bevalling direct op die roze wolk te zitten. Dat is immers wat je overal hoort. Wat je van jezelf verwacht en ook wat je omgeving min of meer van je verwacht. Hoe vaak hoor of lees je wel niet het woord “genieten” in al die lieve berichten van vrienden en familie. En iedere keer komt zo’n bericht weer aan als een bevestiging dat je nu toch echt moet genieten… Maar, zo voelt dat soms gewoon nog niet. Natuurlijk ben je blij met je baby. Maar dat wil nog niet zeggen dat je ook per direct een (soms traumatische) bevalling of zwangerschap verwerkt hebt. En blij zijn met je baby is nog iets anders dan direct vervuld zijn van liefde. Het kan juist misschien nog niet heel eigen voelen. Vaders hebben hier vaak last van, maar moeders ook. En dat is ook normaal. Net zo goed als dat die roze wolk dus normaal is. Alleen doordat niemand die gevoelens ooit uitspreekt (of durft uit te spreken) kun je je als moeder heel alleen voelen in dit gevoel. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen. Ben ik wel een goede moeder? Ben ik hier wel geschikt voor? Ben ik nu depressief?

De roze wolk ontbreekt : een paar tips!

Praten

Iets dat zo simpel klinkt, maar toch zo moeilijk kan zijn. Je wil vaak namelijk wel voldoen aan het ideale plaatje. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en je zult zien dat je veel reacties zult krijgen van vriendinnetjes die ditzelfde ook hebben gehad. Spreek het uit! Vind je het lastig om dit juist te doen bij mensen die dicht bij je staan? Omdat je ze dan misschien voor je gevoel teleurstelt? Bespreek het met de kraamzorg, de verloskundige of de huisarts. Je zult zien dat zij je alleen al kunnen steunen door het feit dat dit zo ontzettend vaak voorkomt. Want dat is eigenlijk waar je naar op zoek bent, de bevestiging dat dit ook normaal is.

Slapen

Wie weinig slaapt, heeft weinig ruimte voor nieuwe dingen. Probeer bij te tanken, zo veel als je kunt. Dat valt niet mee met een pasgeboren baby, want dat is intensief met alle voedingen. Slaap daarom overdag mee met je baby.

Neem je baby lekker bij je 

Leer je baby kennen en breng veel tijd samen door. En met samen doorbrengen bedoel ik het vastpakken en knuffelen. Leg je baby gezellig naast je in bed wanneer jullie wakker zijn. Kijk en bewonder. Je maakt dan het knuffelhormoon Oxytocine aan, wat ook andere gevoelens dempt. Door veel tijd zo samen door te brengen, investeer je in jullie relatie.

Pieker je veel?

Piekeren is op zichzelf niet zo gek. Er verandert een hele hoop in je leven. Je beseft misschien ineens dat je niet meer alleen maar “ik” bent, maar eerst je baby en dan pas jijzelf. Of het besef dat dit voor altijd is, kan best beklemmend. Wanneer het piekeren echter de overhand neemt van je gedachten, je vaak somber bent, nergens van kunt genieten, extreem emotioneel bent, is het verstandig om dit zeker met je kraamzorg of huisarts te bespreken. Zij kunnen met een paar simpele vragen beoordelen of dat dit gewoon normaal piekeren is of dat er meer aan de hand is. 90% van de vrouwen krijgt overigens geen postnatale depressie. De kans is dus groot dat ook jij hier niet bij hoort. Is het wel zo? Neem het jezelf niet kwalijk. Je kunt daar niets aan doen. Je kiest er niet voor. Hormonen nemen de overhand en die heb je niet onder controle.

Lees ook mijn andere artikelen:

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.

2019-05-06T11:37:23+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen