Och, ben je zwanger? Wat leuk, weet je al wat het wordt? Een meisje? Oh, en hoe vind je dat? Ik ben een echte jongensmoeder, vreselijk lijkt me dat getut de hele dag met zo’n meisje. Ze kijkt erbij alsof het een soort vergif is, een meisje. Leuk is anders zo’n reactie en wat zeg je daar nou op? Een beetje ongemakkelijk zeg ik dat ik er eigenlijk wel blij mee ben. Dat het mij ook eigenlijk niet zo veel uitmaakt, als het maar gezond zou zijn. Ja cliché, maar blijkbaar dus niet voor iedereen!

Och, heb je een ruggenprik gehad?

Na de bevalling kwam ze op visite in het ziekenhuis. Och, heb je een ruggenprik gehad? Nou ik niet hoor, dat had ik niet nodig. Ik heb het gewoon echt helemaal alleen gedaan. Weer weet ik niet hoe ik moet reageren. Sowieso wist ik niet zo veel op dat moment, zal wel met de hormonen te maken. Natuurlijk is het makkelijker met een ruggenprik, maar ik had geen keuze. En al had ik wel een keuze, waarom moet ik mij verantwoorden. Is toch geen wedstrijd? Toch heb ik nu ook weer het gevoel dat ik het moet uitleggen.

Het kraamcadeau

Maar goed, een beetje beteuterd maak ik maar snel het cadeautje open. Wat leuk, een paar JONGENS schoenen?! Tja, je kan het maar in je kast hebben staan, dan geef je het toch gewoon aan een meisje? Ik bedankte, ik wist weer niet hoe ik hierop moest reageren. Het zal wel een foutje zijn geweest. Waarschijnlijk dacht ze gewoon dat dit “gender” neutrale schoenen waren. Helemaal hip dan toch?

Nummer twee

Een paar jaar later was ik weer zwanger. En…weer van een meisje. Ach nee, wordt het weer meisje? zegt ze schaterlachend door de telefoon. Och meid toch, wat jammer. Weer lekker roze, nee geef mij maar jongens. Ik begrijp het hele jammer niet. Dus zeg wederom dat ik er wel blij mee ben.

Ik begrijp ook niet dat hele jongens gebeuren, ze heeft zelf ook een dochter. Vrij pijnlijk lijkt mij dat wanneer je moeder dat de hele tijd zegt. Maar goed weken en maanden verder is het weer tijd voor de kraamvisite. Je gelooft het niet, ik krijg jongenskleding. Een polo en een broek. Ik check nog in het label of ik het echt wel goed zie, maar ook daar staat dat het de jongenscollectie is. Haar man maakt nog de geweldige opmerking “Zo nu weer lekker strak worden binnen een paar weken.”

Ik heb het helemaal gehad.

Nog steeds een kinderwens?

Wil je nog een kindje? Ja snap ik wel, je hebt ook nog geen jongen. Kijk ik heb een koningspaar, dan is het wel klaar. Ach wat jammer, je kunt geen kinderen meer krijgen. Je hebt er gelukkig wel twee, maar wel jammer dat je dan geen jongen meer krijgt.

Valt dit nog onder de noemer onhandig? Of is dit meer “Van je familie moet je het hebben, not?”

Lees ook mijn andere artikelen: