Ik heb sowieso altijd wel een allergie voor mensen die net iets te dicht bij mij komen staan. Maar toen ik met mijn buik waggelde nog net ietsje meer. En juist net op dat moment wil iedereen aan je buik zitten. Te pas en te onpas zat de buurvrouw, een vriendin van mijn moeder, mijn schoonvader of wie dan ook zo maar aan mijn buik. Zonder te vragen, gewoon hup, die hand op mijn buik. Eerst was ik perplex, daarna deinsde ik al snel terug als ik een hand zag komen. Maar sommigen zijn hardnekkig en vragen om een andere aanpak. Terug aaien werd niet gewaardeerd, maar dat geeft niet. Als zwangere met een geperste glimlach kom je toch wel overal mee weg.

Maar nu is er dus bewijs!

Onderzoek wijst namelijk uit dat zwangere vrouwen in de laatste fase van hun zwangerschap (derde trimester) behoefte hebben aan een grotere personal space. In het onderzoek werden vrouwen vergeleken die niet zwanger waren, aan het begin van hun zwangerschap zaten, zich in het derde trimester bevonden en een groep vrouwen die 8 weken bevallen waren. En daaruit blijkt dus dat de vrouwen in het derde trimester, het moment dat je buik dus groter is en steeds groter wordt, het zwangerschapsbrein ook een aanpassing maakt van de benodigde personal space.

Dus stop met het ongevraagd aanraken van een buik van een zwangere vrouw!