Wanneer je nog geen kinderen hebt, heb je een ideaalbeeld in je hoofd over hoe het zal zijn wanneer je kinderen hebt. Je neemt je jezelf voor om bepaalde dingen nooit te gaan doen. Wanneer je zwanger bent versterken die gedachten. Dan zit je bijvoorbeeld nog gelukzalig achterover op een terras met je zwangere buik en bekijk je het gedrag van jonge ouders. Je hoort de oververhitte moeder praten tegen haar kleuter “omdat ik het zeg” en bedenkt je dat je dat nooooit zal gaan zeggen. Dat was zo irritant wanneer je eigen moeder dat zei. “Dat gaan wij niet doen he. Omdat ik het zeg?” zeg je lachend tegen je partner. Want wat is dat voor reden? Ik kan je inmiddels vertellen, het is een hele goede tijdelijke oplossing tegen woede uitbarstingen en nervous break downs.

Vraag mij niet waarom!

Twee kinderen later blijkt dat goede voornemen voor mij niet haalbaar. Wanneer ik zo goed als iedere doordeweekse dag in de ochtendspits vraag of ze hun tanden willen poetsen en ook iedere keer weer dezelfde waarom vraag hoor, betrap ik mij op  “omdat ik het zeg”. Niet direct hoor. Maar nadat ik de oudste net heb uitgelegd waarom ze op moet staan en de jongste waarom ze langer moet slapen en niemand wakker mag maken, waarom ze even naar de wc moeten gaan, waarom ze geen tv mogen kijken, waarom ze een schone onderbroek moeten aantrekken, waarom ze zich aan moeten kleden, waarom ze hun schoenen aan moeten trekken, waarom ze hun haren moeten kammen, waarom ze hun boterham op moeten eten, waarom ze naar school moeten, waarom ze hun melk moeten opdrinken, waarom ze op moeten schieten, waarom ze van elkaar af moeten blijven, waarom roepen geen zin heeft en dat alles in een stressvol halfuur, kan ik het vaak niet meer opbrengen. Het floept eruit voordat ik er erg in heb. Vraag mij nu niet waarom!

Maar nu?

En helaas, mijn oudste van zes accepteert het niet meer. Ze vindt het een waardeloze reden en ik kan haar geen ongelijk geven. Ik heb alleen geen zin en tijd om alles iedere keer weer opnieuw te beredeneren. Ik moet dus iets nieuws gaan verzinnen. Iemand tips?

Lees ook mijn andere artikelen: