Er zijn van die dingen, die zeg je niet. Toch? Ook niet als je vriendinnetjes of familie bent. Een soort ongeschreven etiquette. Maar dit gaat vrij vaak nog mis. Aangezien er regelmatig onwenselijke vragen gesteld worden of opmerkingen worden gemaakt, schrijven wij de regels toch een keertje op. Wat kun je dus écht niet zeggen tegen moeders, zwangeren en soms tegen iedereen in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 40!

Wanneer komt de volgende?

Er bestaat zoiets als ongewilde secundaire kinderloosheid. Het is niet vanzelfsprekend. Of misschien is dit juist een gevoelig onderwerp binnen die relatie. Wil de ene wel, maar de ander niet.

Wanneer ze zwanger is van een tweeling: “Ben je via IVF zwanger geworden?”

Het feit dat je er nooit iets over hebt gehoord, wil zeggen dat het niet zo is of dat ze niet wil dat je dit weet. Of het moeilijk vindt om erover te praten. Het is niet aan jou om dit dat aan te snijden.

Hoe lang zijn jullie “bezig geweest” om zwanger te worden?

Serieus, er worden toch een hoop ongepaste vragen gesteld….. Wat wil je met dit antwoord? Je brengt mensen in verlegenheid of je opent misschien een pijnlijk traject.

Iedere kritische opmerking over het type voeding

Een moeder kiest zelf het type voeding. Zij doet dit weloverwogen, met haar eigen redenen. Ze is vaak onzeker over van alles en zit dus niet te wachten op enige kritische opmerking over de voeding. Wat dat dan ook mag zijn. Dus niet: “Geef je nog steeds borstvoeding?” Of “Geef je flesvoeding, waarom??”

Opmerkingen over de omvang van haar buik/ gewicht tijdens en na de zwangerschap

Dit lijkt een no brainer, maar helaas komt dit toch heeeeeel vaak voor. Ben je al bijna uitgerekend? Hoe lang moet je nog (al kijkend naar haar buik)? Weet je zeker dat het geen tweeling is? Maar ook “Je lijkt helemaal niet zwanger” kan pijnlijk zijn wanneer je een strijd voert om kilo’s aan te komen tijdens een zwangerschap. Of op kraamvisite ” Zo, en nu binnen een paar weken weer je kilo’s verliezen!” Zeg niets of zeg gewoon dat ze er prachtig uitziet.

Opmerkingen over de bevalling

Jongens, het is geen wedstrijd. Er staat niemand te springen om een bevalling. En niemand heeft er baat bij dat jij gaat vertellen dat jouw bevalling veel zwaarder was. Dat jij ECHT bent bevallen, terwijl je vriendin een easy peasy keizersnede heeft gehad (voor jouw idee dan, dit is een waanbeeld). En dat je pijnbestrijding voor losers vindt of andersom, dat je het idioot vindt dat iemand geen pijnbestrijding wilt. Of dat je het belachelijk vindt dat iemand in het ziekenhuis of thuis wil bevallen. En ja, je mag heus wel een mening hebben. Maar houd deze soms gewoon even voor jezelf.

Moet je niet eens aan kinderen gaan denken?

Of alle andere gerelateerde vragen met betrekking tot de leeftijd en het krijgen van kinderen. Man, wat kan dit pijnlijk zijn wanneer het niet lukt! Ze in een heftig vruchtbaarheidstraject zit of al (herhaaldelijk) miskramen heeft gehad. Of misschien twijfelt ze juist wel of ze überhaupt wel kinderen wilt. Dus bedwing je nieuwsgierigheid. Het is aan die persoon zelf of dit onderwerp ooit ter sprake komt.

Bekijk ook het artikel Een keizersnede lekker makkelijk! Of toch niet?! of  Oordelen over het geven van borstvoeding: niet doen!