Nesteldrang: alles moet schoon!

//Nesteldrang: alles moet schoon!

Nesteldrang: alles moet schoon!

Heb jij soms last van nesteldrang? Nestelwat? Ja nesteldrang, je loopt als een bezetene het huis schoon te maken met je zwangere buik. Voor de derde keer alle kastjes af te nemen, de kleertjes van je mini-you in te ruimen. En waarom? Geen idee, maar het voelt gewoon zo dat je dat moet doen. Je vindt het heerlijk om je huis helemaal schoon te maken voor de aanstaande baby. Het is een bekend fenomeen onder zwangeren. Met name na de tweede helft van je zwangerschap, met een piek in de laatste weken. Maar nesteldrang heeft ook nog andere verschijnselen, je bent selectiever in de mensen met wie je omgaat én slaat ook nog even van alles in (koopwoede) om te zorgen dat het jullie straks nergens aan ontbreekt. Wat is het precies?

Nesteldrang: wat is het?

Nesteldrang is een wetenschappelijk aangetoond verschijnsel gedurende de zwangerschap. Zwangere vrouwen kunnen een onbedwingbare opruim- schoonmaak- en koopwoede ontwikkelen na de tweede helft van de zwangerschap. Alles om het huis (nestje) geschikt te maken voor de komst van de baby. En dat kan soms vreemde vormen aannemen, met name voor een partner. Zat er net nog roze op de muur omdat dat het allermooiste was, vandaag is het totaal ongeschikt. Het moet toch lichtgeel… Huizen worden geschrobd, de ramen nog een keer gewassen en de inhoud van de kastjes wordt weer netjes op alfabetische volgorde of kleur gezet. En iedereen die zwanger is weet: wat moet dát moet!

Daarnaast treedt er een soort beschermingsinstinct op. Zwangeren kunnen zich tijdelijk een beetje terug trekken uit alle of een selectie van sociale contacten. Je beperkt je tot een klein groepje intimi omdat dat lekker veilig voelt.

Ben jij hoogzwanger en heb je geen last van nesteldrang?

Niet iedereen krijgt hiermee te maken. Wel zo rustig voor jou én je omgeving. Het verschilt per individu én per zwangerschap. Zo kan het zijn dat je bij de eerste lekker met je voetjes op de bank zit en bij de tweede als een neuroot het huis loopt te schrobben.

Waardoor wordt nesteldrang veroorzaakt?

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de oorzaak. Maar wetenschappers denken dat het hormoon gestuurd is. Het is een oerinstinct. Vrouwen moesten vroeger een veilige omgeving zoeken, de juiste spullen verzamelen en zorgen dat het nestje veilig is tegen dieren en indringers.  Net als dieren dus. En dit oerinstinct is dus zo sterk dat je er toch aan toegeeft, ondanks dat je waarschijnlijk steeds minder energie krijgt in de laatste periode van je zwangerschap.

Nesteldrang en je partner?

Je partner heeft natuurlijk nergens last van, in ieder geval niet van nesteldrang. Hoewel misschien wel van die van jou. Het is voor je partner waarschijnlijk onbegrijpelijk dat je met je hoogzwangere buik, de ramen staat te lappen, vloeren aan het schrobben bent of dat die baby kamer echt klaar moet zijn terwijl je pas 32 weken zwanger bent. Dat kan met die hormonen misschien voor jou voelen alsof hij er veel minder mee bezig is. Dat is ook zo én dat is normaal. En  nu komt er iets dat je misschien niet wilt horen, maar jij wordt gedreven door hormonen. Je partner niet. Dus probeer een beetje relaxt te doen en af en toe te relativeren.

En voor de partners: laat haar, haar gang gaan. Dat is echt het beste. Help waar je kunt en breng haar wanneer ze dan toch even zit, iets lekkers. Dit is een fase!

Maar pas op bij nesteldrang:

Het is dus een oerinstinct en sterker dan je vermoeidheid of lagere energiepeil. Maar zorg wel dat je geen risico’s neemt. Je kunt immers niet alles meer, je bent zwanger en sommige dingen zijn gewoon gevaarlijk. Wat kun je beter even niet doen of aan een ander vragen:

  1. Zorg dat je selectief bent in het gebruik van je schoonmaakmiddelen. Gebruik altijd handschoenen en zet een raampje open zodat je ook frisse lucht inademt
  2. Ga niet op wankele trapjes staan te balanceren omdat je toch net de bovenkant van die kast wilt afnemen
  3. Laat verven aan iemand anders over. In de meeste verfsoorten zitten giftige stoffen die je nu beter niet inademt
  4. De kattenbak verschonen is ook een taakje voor je partner gedurende de zwangerschap. Je kunt daardoor toxoplasmose oplopen
  5. Houd je koopwoede in bedwang. Het valt wel mee wat je daadwerkelijk nodig hebt, bekijk de baby uitzetlijst maar eens. Je hebt misschien de neiging om ook voor een weeshuis boodschappen in huis te halen. Maar de meeste kersverse moeders komen na een week wel weer buiten
  6. Ga geen zware kasten verplaatsen, til heen zware dingen. Dit is echt schadelijk voor je bekkenbodem
2019-05-28T11:59:48+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen