Je bent bevallen en je zit op een roze wolk, toch?! Dit is vaak je eigen verwachting, maar ook die van je omgeving. Maar soms is deze roze wolk ook weleens grijs. Wat zijn de 5 meest voorkomende sombere of angstige gedachten in deze onzekere periode? Tilda Timmers, therapeut voor moeders zonder roze wolk, zet de 5 meest voorkomende negatieve gedachten uit haar praktijk op een rij.

Moeders die net bevallen zijn, hebben soms de meest intense gedachten. Ook de moeders die naar eigen zeggen, wel op de roze wolk zitten. De periode na de bevalling, is een van de heftigste perioden die een vrouw ooit zal doormaken in haar leven. Het is dan ook niet gek, dat je wordt overstelpt met gedachten en emoties, waar je soms enorm van kan schrikken.

Het goede nieuws is: je hoeft er niet van te schrikken! Het is namelijk heel normaal dat je deze gedachten hebt. Hier volgen de vijf heftigste gedachten die een nieuwbakken moeder kan hebben na de bevalling:

Ik had hier nooit aan moeten beginnen

Veel moeder schrikken enorm van deze gedachte. Omdat ze zich dan een slechte moeder voelen. Het tegendeel is waar: je bent geen slechte moeder als je dit denkt. Je hebt gewoon moeite met het moederschap en dat mag. Niemand verwacht van jou dat je het moederschap meteen helemaal fantastisch vindt, dus verwacht dit dan ook niet van jezelf!

Ik kan dit helemaal niet!

Als je net bevallen bent, komt er zo veel op je af, dat je je afvraagt hoe andere moeders dit allemaal doen. Alle nieuwe dingen die je moet onthouden, een routine ontwikkelen met je baby en het slaapgebrek waardoor je amper nog functioneert. Natuurlijk voel je je dan wel eens wanhopig en denk je: help! Ik ben hier niet voor in de wieg gelegd! Geef het de tijd! Laat het allemaal maar gebeuren en op den duur ga je merken, dat je sterker in je schoenen gaat staan.

Ik ben de slechtste moeder ooit

Heb je je kindje per ongeluk zonder gordels vastgemaakt achter in de auto? Heb je je kindje te hete melk gegeven? Of heb je je baby in een te heet bad gezet? Dit is echt heel vervelend, maar dit soort dingen overkomen ons allemaal. Dit maakt je geen slechte moeder! Stop met jezelf te veroordelen en wees lief voor jezelf!

Waarom kan ik niet meer genieten van het moederschap?

Dit is een veel gehoorde gedachte van moeders die ik zie in mijn praktijk. Het is meteen ook een heel abstracte vraag, want wat is genieten nu eigenlijk? Betekent dit dat je na de bevalling constant op een roze wolk moet zitten? Nee! Natuurlijk heb je die momenten, dat je helemaal wegsmelt als je baby naar je lacht. Dat is een genietmoment pur sang! Maar die andere momenten, die waarin je er even geen snars aan vindt, mogen er net zo goed zijn. Accepteer dit van jezelf en laat het dan los.

Krijg ik ooit mijn leven weer terug?

Zo net na de bevalling, voelt het alsof je leven is overgenomen door je kindje(s) en alsof alles om hen draait. Je cijfert jezelf helemaal weg en vergeet eigenlijk totaal wie je was voordat je ooit moeder werd. Dat is heel begrijpelijk! Natuurlijk krijg je je leven weer terug! Het vergt alleen tijd en een goede planning. Zorg voor een dag(deel) in de week, waarop je iets kan doen, wat je helemaal zelf in kan richten. Naar de kapper, lunchen met een vriendin of naar de sauna. Alles mag, als jij er maar blij van wordt! Op dit soort momenten zonder de enorme verantwoordelijkheid voor je kindje(s), laad je helemaal op. Dit is zo ontzettend belangrijk!

Overheersen je negatieve gedachten en duurt dit langer dan een paar dagen? Neem jezelf dit niet kwalijk, je kunt hier niets aan doen. Slaapgebrek en je hormonen kunnen soms leiden tot een postnatale depressie. Praat erover met je partner, een vriendin, je verloskundige of met je huisarts. Zij kunnen je helpen om hieruit te komen. Je kunt natuurlijk contact opnemen met Tilda Timmers van FrouFrou begeleiding. Zij begeleidt vrouwen met dezelfde angsten en gedachten.

Lees ook:

Het ontbreken van de roze wolk : een paar tips!