Als ik de site van dit museum bezoek stuit ik op een tekst die mij en de kinderen uitnodigt om natuuronderzoek te doen in de OO – ZONE, de potvis te bewonderen en een mammoet te besluipen in de IJstijd! Ik word er niet echt enthousiast van. En nog belangrijker, hoe krijg ik mijn kinderen enthousiast voor iets als de ijstijd? Ze vinden mij al oud, hoe moeten ze zich iets voorstellen bij iets dat miljoenen jaren oud is. Op deze leeftijd staan ze nog niet echt open voor een gedetailleerde uiteenzetting hoe glacialen afgewisseld worden met interglacialen. Het is een kidsproof museum dus dat moet goed zijn. Ik geef ze het voordeel van de twijfel en besluit er twee uur voor uit te trekken. Dat moet genoeg zijn.

Eenmaal binnen in het museum zijn mijn kinderen niet meer te houden.

Ze verdwijnen in een enorme grot, aan het einde doemt een 6 meter hoge mammoet op. De rest van de tentoonstelling is erop gericht om kinderen mee te nemen door de ijstijdperiode en zit daardoor vol met attributen die aansluiten op kinderen hun belevingswereld. Korte verhaaltjes, herkenbare details en spannende achtergronden. Ze kunnen er bijvoorbeeld op Mammoetjacht en proberen een gigantische mammoet onopgemerkt te besluipen en in een huidentent hun handen warmen aan een „zelfgemaakt” vuurtje. Het zorgt er echt voor dat de ijstijd weer tot leven wordt gewekt.

Via een enorm skelet van een potvis komen we bij de OO zone.

Tussen de vitrines met opgezette dieren kijken we onze ogen uit. De tentoonstelling is eigenlijk bedoeld voor kinderen van 8 jaar en ouder. Maar met een beetje extra uitleg is het prima te volgen voor mijn vijf jarige dochters. Met behulp van de computer en een scankaart gaan we op onderzoek uit en zijn zeker een uur zoet in deze educatieve walhalla!

Boven is er nog meer te ontdekken.

We komen bij een kikkertentoonstelling waar mijn kinderen zich verkleden als kikker, appels plukken, in het Kikkers huisje rondscharrelen en een eigen taart bouwen. We sluiten de dag af met de BOS tentoonstelling, waar ze zich verbazen over de vogels en muizen die bij hun voeten verschijnen, en de tunnels die door de ruimte lopen. Ik krijg ze er met geen mogelijkheid vandaan. Aangezien twee uur veel te kort is en het dus al ruim over de sluitingstijd is kan ik ze ook niet meer omkopen met een ijsje. Als ik later drie mokkende kinderen de parkeergarage induw weet ik dat mijn bezoek geslaagd is. De ijstijd is gewoon hartstikke leuk. Dit museum kan met recht kidsproof genoemd worden!

Jonge mensen houden gewoon ook van oude dingen!

Wil je zien hoe onze kinderen het vonden? Kijk dan naar het korte filmpje op ons Youtube kanaal!

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul