Je wilt je borstvoeding gaan kolven (om wat voor reden dan ook). Je kijkt naar het apparaat, zet het aan je borst en voelt je waarschijnlijk een enorme melkkoe. Niets lolligs aan! Misschien loopt de productie wel terug. Maar dat hoeft helemaal niet. Hoe zorg je dat dit kolven beter gaat? Lactatiekundige Wendy Seelen geeft tips.

Allereerst moet je weten hoe de borstvoeding precies werkt. Het lijkt misschien alsof je baby de melk uit je borst zuigt (en hard soms!). Maar dat is niet waar. Je baby stimuleert/ masseert je tepelhof. Daardoor komen er hormonen vrij in je hypofyse. Deze zorgen voor de aanmaak van de moedermelk en het laten stromen van de borst. Het wordt dus ingang gezet door het hormoon Oxytocyne. Het knuffelhormoon. Het heeft dus helemaal niets te maken met zo hard mogelijk dat apparaat te laten zuigen!

Kolven: wat werkt niet?

Even snel, al op de klok kijkend kolven en het gevoel hebben dat je dus een soort melkkoe bent. Of in de spiegel kijken hoe dit er nu precies uitziet. Je schamen wanneer je partner voorbij loopt, het ziet er natuurlijk niet al te charmant uit. Of luisteren naar het geluid (wanneer je een elektrische kolf hebt).

Tips borstvoeding kolven:

Je mindset is echt belangrijk. Wanneer je het als iets mechanisch ziet, zal het niet zo goed werken. Maak het jezelf gemakkelijk. Pak een kop thee erbij, zorg dat je lekker en goed ondersteund zit. Zet een relaxt muziekje op. Kijk naar je baby, een foto of een filmpje van je baby. Ruik aan iets met de geur van je baby.En bedenk dat je dit doet voor de gezondheid van je baby!

Lees ook het andere artikel over borstvoeding van Wendy:

Borstvoeding combineren met je werk

Borstvoeding en onzekerheid over de hoeveelheid melk

Mijn baby weigert de fles. Wat nu?

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.