Museum van Communicatie: soms kun je beter een oogje dichtknijpen

/, Kleuter/Museum van Communicatie: soms kun je beter een oogje dichtknijpen

Museum van Communicatie: soms kun je beter een oogje dichtknijpen

Wat een feest van herkenning. Je valt in dit museum van de ene herinnering in de andere. Ik laat ze de zwarte telefoon met loodzware hoorn zien die bij mijn oma in de gang aan de muur hing. Waarvan de kiesschijf zo gezellig ratelde. Ze luisteren naar de hysterische geluidjes als je ging “surfen” op het Internet. We gaan naar binnen bij een, inmiddels uit het straatbeeld verdwenen, groene telefooncel. Een plek waar ik als zestienjarige puber op vakantie eens in de week mijn ouders collect call belde dat ik nog leefde.

Andere tijd

Ik wijs ze op het grijze PTT toestel met doorzichtige draaischijf. En vertel dat die telefoon standaard in elk huis op een klein tafeltje naast de bank stond. En dat door het gedraaide snoer wat maar een halve meter uitrekte iedereen altijd mee kon luisteren. Het maakte het maken van een afspraakje in mijn jonge jaren altijd zo lastig. Want dat ging via de huistelefoon. Dus bestond er altijd de kans dat er iemand anders opnam… mijn moeder bijvoorbeeld.

Eerste mobiel alias koelkast

En natuurlijk laat ik ze opa’s eerst mobiel zien. Minstens een kilo, zo groot als een pak melk en voorzien van een uitschuifbare spriet. Ik weet nog goed dat hij maar een uurtje kon bellen, en daarna moest hij weer tien uur worden opgeladen. Ze kunnen het bijna niet geloven dat dit de voorloper is van de telefoon in mijn broekzak.

Een wereld zonder mobiel, WiFi, Hotmail, GPS en WhatsApp?

En geef ze eens ongelijk. Onze communicatie ziet er tegenwoordig zo anders uit. De vaste telefoon word nauwelijks nog gebruikt. Af en toe vind ik hem, met lege batterij, achter de bank. Want ook ik heb inmiddels een hippe smartphone en zelfs mijn zoontje van negen behelpt zich met een lullig afgedankt Nokiaatje. Communicatie is zoveel makkelijk en toegankelijker geworden. Telefooncellen zijn uit het straatbeeld verdwenen. Geen gedoe meer met kwartjes in telefooncellen als je je ouders wil laten weten dat het wat later wordt. Mijn pubers delen hun live positie met mij en vragen op het strand via onze groepsapp wat we eten en als het niet bevalt krijg ik een kotsende smiley retour. Een wereld zonder mobiel, WiFi, Hotmail, GPS en WhatsApp. Het is voor mijn kinderen gewoon niet te bevatten.

Dus voor iedereen die samen met zijn kinderen een trip down memory lane wil naar de periode vóór het mobiele tijdperk, zonder 87 wifi-hotspots op iedere hoek van de straat, dan ben je bij het Museum van Communicatie op de juiste plek. En om je kinderen te overtuigen dat niet alles van vroeger saai en sloom was, is er de buizenpost.

Rennen naar de post

Over alle verdiepingen van het museum slingert een doorzichtige buis. En wie helemaal boven is, kan via de buis een brief sturen naar het ontvangststation beneden. Als je hard van de vijfde verdieping naar de eerste rent, kun je op tijd zijn om je eigen brief aan te zien komen. En natuurlijk is rennen in een museum strikt verboden. Maar knijp je een oogje toe dan is dit museum zelfs voor de allerkleinste een groot succes.

Wil je zien hoe mijn kinderen het Museum voor Communicatie hebben ervaren? Kijk dan naar het korte filmpje op ons YouTube kanaal:

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2018-08-24T20:50:10+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen