Niet dat je de grove motorische ontwikkeling van je baby moet gaan pushen. Dat heeft namelijk geen zin. Een baby bepaalt helemaal zelf, wanneer het gaat zitten, kruipen of lopen. Hoe werkt de grove motorische ontwikkeling bij een baby? Wat kun je wel en beter niet doen? Waarom loopt de ene baby al met 10 maanden en de andere pas bij 1,5 jaar? En wat zegt dat dan?

Grove motorische ontwikkeling van je baby: wat is het?

Onder de motoriek worden alle lichamelijke bewegingen verstaan. Deze kun je onderverdelen in de fijne en de grove motoriek. Onder fijne motoriek vallen de fijne bewegingen zoals een potlood of een lepel vasthouden, op een knopje drukken of puzzelen. Onder grove motoriek vallen de grovere bewegingen die vaak als mijlpalen worden gezien door ouders en de omgeving. Denk aan het zitten, kruipen, lopen of bijvoorbeeld het zwaaien. Er wordt (tot grote ergernis) vaak gevraagd: “Kan je baby al lopen (of zitten of kruipen)?” Maar je hoort nooit iemand vragen of je baby al een potlood kan vasthouden. De fijne motoriek is echter net zo belangrijk.

Mijn baby loopt (kruipt of zit) nog niet: wat nu?

Al die vragen kunnen je redelijk onzeker maken, wanneer je baby bijvoorbeeld nog niet loopt. Je baby kiest echter zelf wanneer het bepaalde vaardigheden van de grove motoriek eigen maakt. De snelheid waarmee hij dat doet zegt niets, maar dan ook echt niets, over de intelligentie. Waarschijnlijk is je baby dan bezig met andere vaardigheden eigen maken. Je baby kan al goed praten (voor zijn leeftijd) of is juist bezig met de fijne motoriek. Je baby vindt andere dingen op dat moment dus interessanter om te leren. Het kan wel zo zijn, dat je baby het bewegen bijvoorbeeld nodig heeft om een ander doel te bereiken. Het speelgoed ligt net iets buiten het bereik. Dan zou je baby wel graag willen kruipen of lopen. Maar dan ook echt alleen om het speelgoed te pakken.

Motorische ontwikkeling bij je baby stimuleren

Dwing je baby niet om dingen te leren waar hij op dat moment geen interesse in heeft. Dan krijgt je baby juist afkeer van hetgeen je wilt bereiken. Je kunt je baby wel helpen wanneer je ziet dat hij iets interessant vindt. Het gaat hierbij om het creëren van de juiste randvoorwaarden en je baby beschermen tegen zijn eigen enthousiasme. Wat wordt hiermee bedoeld?

De juiste randvoorwaarden scheppen:

Zorg dat de omgeving veilig is om te leren. Kan je baby ergens over struikelen of uitglijden bij het lopen? Wanneer je baby start met optrekken aan de meubels, kan er dan iets omgetrokken worden? Is er een trap in de buurt? Heb je een traphekje?

Daarnaast leert een baby het beste met zo min mogelijk kleding aan. Kleding belemmert de bewegingen en je baby voelt minder goed wat hij doet.

Bescherm je baby tegen zijn passie:

Ja baby wil het misschien dolgraag leren. Super leuk, maar houd twee dingen in de gaten. Je baby kan gefrustreerd raken wanneer het niet lukt.  Applaudisseer dan voor zijn oefeningen. Je baby houdt van applaus en zo heeft hij toch het gevoel dat het goed bezig is. Niet alleen het eindresultaat telt.

Daarnaast kent je baby zijn eigen (energie/ lichamelijke) grenzen niet. Dit heeft flinke huilbuien tot gevoel en een uitgetelde baby. Aan jou de taak om te zorgen dat je baby niet te lang doorgaat. Wat is niet te lang? Dat verschilt per baby. Kijk naar je kindje. Wordt het lichaampje slapper, valt je baby vaker of staan de oogjes niet meer scherp? Stoppen!

Grove motorische ontwikkeling van je baby: hoe kun je helpen?

Hoofdje omhoog houden

Je kunt je baby al vrij snel de nekspieren laten trainen door het op de buik te leggen. Dit wordt ook wel Tummy Time genoemd. Bekijk hier meer over Tummy Time.

Lichaam gebruiken

Voor ons is ons lichaam vanzelfsprekend. Voor je baby is alles nieuw. Leg het eens regelmatig in zijn blootje (of met luier). Je zult zien dat je baby op ontdekkingsreis gaat. De beentjes, armpjes, handjes, alles wordt ontdekt. Leg je baby regelmatig (dagelijks) tien minuten in zijn blootje. Let er wel op dat de temperatuur voldoende hoog is in de kamer en dat je baby niet op de tocht ligt.

Leren pakken

Houd een speeltje of knuffel zo voor je baby, dat je baby het makkelijk uit je handen kan pakken. Je baby zal beginnen met het slaan of schoppen tegen voorwerpen. Dit is geen agressie, maar een voorloper van het pakken.

Zichzelf optrekken

Vanaf 12 weken na de uitgerekende datum, kan je baby zichzelf op gaan trekken. Je kunt je baby helpen door twee vingers aan te reiken wanneer je baby bijvoorbeeld op de grond ligt. Reageer daarbij op je baby. Voel je dat je baby probeert om omhoog te komen? Dan help je hem daarbij, doet je baby niets. Dan is je baby er nog niet aan toe.

Kruipen

Leg een speeltje net buiten het bereik. Je baby leert het makkelijkste op een niet te gladde en een beetje stugge vloer. Denk aan vloerbedekking. Baby’s leren vaak eerst achteruit kruipen voordat ze de vooruit hebben ontdekt. Of ze verplaatsen zich al schuivend en zittend op de billen. En sommige baby’s slaan het kruipen geheel over.

Lopen

Je baby leert het beste lopen op blote voeten. Heb je een koude ondervloer? Doe je baby dan anti-slipsokken aan of schoentjes met een flexibele zool.

Meer over het leren lopen door je baby