Moeilijke eters: een fase of niet?

/, Dreumes / Peuter, Kleuter/Moeilijke eters: een fase of niet?

Moeilijke eters: een fase of niet?

Is jouw kindje een moeilijke kieskeurige eter? Goed nieuws, ook hier geldt “Het is (waarschijnlijk) een fase.” Zoals dat gelukkig bij de meeste dingen geldt bij opgroeiende kinderen.

Kieskeurige eter?

Je kent het misschien wel, iedere avond weer dezelfde discussies met je kindje. Bordjes worden aan de kant geschoven. Er belandt meer eten op de grond dan in de mond. Eten blijft onaangeroerd staan of je kleuter zit urenlang een beetje te prikken in het eten. Het wordt er niet gezelliger op. Jij maakt je zorgen om de gezondheid van je kindje en probeert werkelijk alles, zodat er maar een beetje eten opgegeten wordt. Je kindje haalt daarentegen alle trucjes uit de kast om het maar niet te hoeven eten. Moedeloos en gefrustreerd kun je ervan worden. Maar…… het is dus waarschijnlijk maar een fase! 

Kieskeurig eten is een fase!

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum hebben meer dan 4.000 kinderen gedurende een paar jaar gevolgd. Wanneer zij anderhalf, drie en zes jaar oud zijn, wordt aan de moeder naar het eetgedrag gevraagd.

Wat blijkt: 48% van de kinderen wordt op een bepaald moment door de moeder bestempeld als kieskeurige eter. 1/3 van de kinderen is op een bepaald moment een kieskeurige eter en op andere momenten weer niet. 26,5% wanneer zij 18 maanden zijn, 27,6% op 3 jarige leeftijd en nog maar 13, 2 % op 6 jarige leeftijd. Slechts 4% blijft een moeilijke eter. En 4 % wordt pas op 6 jarige leeftijd een kieskeurige eter. Maar liefst 2/3 van de moeilijke eters is daar binnen 3 jaar weer vanaf. Hallelujah, het is een fase!!

Wist je trouwens dat kinderen iets 15 keer moeten proeven voordat je echt kunt zeggen of ze iets wel of  niet lusten? Zij moeten wennen aan bepaalde smaken. Geef dus niet te snel op en laat je baby wennen aan nieuwe smaken. Dit doe je het beste door het ze een paar dagen achter elkaar te geven. Sommige smaken duren natuurlijk sowieso langer, denk aan asperges of witlof. Dit zijn meer volwassen smaken. 

Bron: International Journal of Eating Disorders

 

 

 

2019-01-17T20:31:47+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen