Moeders voor moeders: hoe werkt dat?

/Moeders voor moeders: hoe werkt dat?
Moeders voor moeders: hoe werkt dat? 2018-04-24T15:17:40+02:00

Sinds 1931 zamelt Moeders voor Moeders urine in van zwangere vrouwen om andere vrouwen te helpen bij het zwanger te worden. Aan het begin van je zwangerschap bevat je urine namelijk een hoge dosis van het hCG hormoon. Dit hormoon wordt gebruikt om medicatie te maken voor mannen en vrouwen die moeite hebben met zwanger worden.

Wat is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders zamelt al sinds 1931 urine in. Het is een landelijke organisatie en is onderdeel van het farmaceutische bedrij Aspen Oss. Inmiddels wordt de urine niet meer met paard en wagen opgehaald maar met blanco busjes. Niet dat je je ervoor hoeft te schamen, absoluut niet zelfs. Maar omdat de deelnameperiode vroeg in de zwangerschap plaatsvindt, wil je misschien nog niet dat de hele buurt ervan op de hoogte is. Moeders voor Moeders gaat daar graag discreet mee om.

Wat gebeurt er met de opgehaalde urine?

Uit de opgehaalde urine wordt het hormoon hCG gewonnen. Hier wordt het medicijn Pregnyl van gemaakt. Dit medicijn wordt bij vrouwen gebruikt ter stimulering van de eisprong, de aanmaak van oestrogeen en het maakt de baarmoederwand klaar voor een mogelijke innesteling. Bij mannen zorgt het voor een rijping van de zaadcellen.

Hoe werkt Moeders voor Moeders?

Je kunt deelnemen vanaf de 6e week tot de 16e week van je zwangerschap. In die weken is de hCG waarde in de urine het hoogste. Je kunt je aanmelden tot je 11e week van je zwangerschap. Na je aanmelding komt er iemand langs om de voorwaarden te bespreken, je urine te checken op de aanwezigheid van het hCG hormoon en je nog aanvullende vragen te stellen. Zij beoordeelt daarna of je mee kunt doen.

Wanneer je mee kunt doen krijg je iedere week een krat met 8 afsluitbare flessen en een opvangkan. Je vangt de urine op met de opvangkan en giet het over in een goed afsluitbare fles. Moeders voor Moeders is ook blij met kleine beetjes. Dus wanneer je geen zin hebt om met die opvangkan naar je werk te gaan, kun je gewoon meedoen met hetgeen je wel inlevert.

Iedere week wordt de krat opgehaald. Je hoeft daar niet voor thuis te blijven. Je kunt met de informatrice een plek( bijvoorbeeld aan de zijkant van het huis of achter een struik) afspreken waar de chauffeur de krat kan omwisselen.

Mag iedereen deelnemen aan Moeders voor Moeders?

Niet iedereen mag deelnemen aan Moeders voor Moeders vanwege het uitsluiten van het risico op overdraagbare aandoeningen. Je mag niet meedoen wanneer:

 • Je aan Hepatitis lijdt
 • Je HIV positief bent
 • Je tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest
 • Je ooit een bloedtransfusie hebt gehad
 • In jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt
 • Je ooit een behandeling met groeihormonen hebt gehad
 • Je op dit moment een nierontsteking en/of een chronische nierontsteking hebt
 • Je ooit een hoornvliestransplantatie of hersenvliestransplantatie hebt gehad

Voordelen Moeders voor Moeders

Je helpt andere stellen die ook graag zwanger willen worden. Een mooier gebaar kun je niet maken. Meer voordelen heb je niet nodig toch? Als dank voor je deelname krijg je nog wel een cadeautje voor je baby en een tijdschrift over de zwangerschap.

Nadelen Moeders voor Moeders

De lucht van het conserveringsmiddel in de flessen is vrij sterk. Dit kan vervelend zijn, zeker wanneer je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid. Maar daar zijn oplossingen voor te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan het luchten van de flessen voor gebruik of het overgieten van de urine overlaten aan je partner.

Hoe wordt het hCG hormoon gebruikt?

Helaas wordt het medicijn Pregnyl ook soms voorgeschreven als dieetmiddel. Moeders voor Moeders voert samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg actie tegen dit oneigenlijk gebruik van het medicijn. Gelukkig wordt het merendeel van het medicijn wel gewoon voorgeschreven aan stellen die moeite hebben om zwanger te worden.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

 • seks zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap: feiten en fabels op een rijtje

11:10|Reacties uitgeschakeld voor Seks tijdens de zwangerschap: feiten en fabels op een rijtje

 • sporten zwangerschap

De beste work-outs tijdens jouw zwangerschap

10:39|Reacties uitgeschakeld voor De beste work-outs tijdens jouw zwangerschap

 • warmte en kou tijdens zwangerschap

Zo ga je om met extreme temperaturen tijdens je zwangerschap

16:45|Reacties uitgeschakeld voor Zo ga je om met extreme temperaturen tijdens je zwangerschap

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen