Is mobiel bellen tijdens de zwangerschap schadelijk voor je baby? Volgens een onderzoek door de universiteiten van Los Angelos en Aarus in Denemarken blijkt helaas van wel. Moeders die mobiel belden tijdens hun zwangerschap hadden 80% meer kans dat hun kindje later gedragsproblemen zou ontwikkelen, maar ook relatieproblemen, problemen met emoties en ADHD. Twee à drie keer per dag bellen is al voldoende voor meer dan 50% kans op problemen. Bij geregeld gebruik van de mobiele telefoon door kinderen onder de zeven jaar is de kans op deze breinproblemen zelfs 80% groter. Toch is er niet direct reden tot grote paniek, het onderzoek bewijst niet staalhard dat het enkel komt door mobiele straling. Nader onderzoek is nodig, maar je kunt toch beter het zekere voor het onzekere nemen.

Dat blootstelling aan mobiele straling schadelijker is voor kinderen is op zich logisch: de schedel van kinderen en baby’s is veel dunner en flexibeler dan die van volwassenen. Ook zijn de hersenen kwetsbaarder zo lang ze nog in ontwikkeling zijn.

Hoe om te gaan met stralingsbelasting

Het gebruik van de mobiele telefoon kun je dus beter tot een minimum beperken en telefoons mogen niet aan jonge kinderen gegeven worden. Om toch gebruik te maken van mobiele telefonie zijn er tegenwoordig anti-stralingsproducten op de markt. In hoeverre deze ook echt werken is nog onduidelijk. Consumenten en ook onderzoekers melden uiteenlopende resultaten. Ga dus zelf op onderzoek uit.

Het telefoonhoesje, zoals bijvoorbeeld een Samsung Galaxy A51 hoesje, is niet alleen een goede beschermer voor je GSM, ook kun je je eventuele anti-stralingssticker of -apparaatje er op plakken. Zo blijft je eigen telefoon vrij van lijm en is er ruimte over om het hoesje eroverheen te schuiven.

Geen vrijbrief


Let wel op dat je eventuele stralingsbescherming niet als vrijbrief ziet om er maar op los te bellen. Voorzichtigheid blijft geboden, zeker tijdens de zwangerschap. Laat de telefoon zo veel mogelijk uit staan, vooral als je slaapt, en houdt hem uit de buurt van je bed. En dames, je hoeft niet alleen maar op je mobiel te surfen naar het laatste fashion nieuws of Whatsapp gebruiken om met je vriendinnen in contact te zijn. Bijkletsen kan nog altijd in het echt, onder het genot van een kopje thee.