Heb je een miskraam gehad? Geef je verdriet de ruimte!

//Heb je een miskraam gehad? Geef je verdriet de ruimte!

Heb je een miskraam gehad? Geef je verdriet de ruimte!

Een miskraam. Het is niet het leukste onderwerp op het gebied van zwangerschappen, maar ik ga het er toch over hebben. Als je zwanger bent, weet je wel dat het nog mis kan gaan, maar je gaat er al gauw vanuit dat het bij jou goed zal gaan. En meestal gáát het ook goed. Toch eindigt gemiddeld ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen in een miskraam…

Als je een miskraam krijgt, dan raakt het je diep en dat is niet raarHoe kort je ook zwanger was, je hebt je kindje-in-wording onder je hart gedragen en je hield ervan. Nu moet je alweer afscheid nemen, nog vóór je het hebt kunnen leren kennen. Je bent niet alleen maar niet-meer-zwanger, je verliest je ongekende kindje. Je wereld staat op zijn kop, je hebt er veel verdriet van en het kan moeilijk zijn om daarmee om te gaan.

Goedbedoelde opmerkingen bij een miskraam

Als je het niet zelf hebt meegemaakt heb je geen idee hoe diep het je raakt. De mensen in je omgeving komen vaak met goedbedoelde opmerkingen. Ze vinden het moeilijk om je verdrietig te zien en proberen zo jouw verdriet weg te nemen. Maar het heeft vaak juist het effect dat jij het idee krijgt dat je er niet [of niet meer] verdrietig om moet zijn, dat het niet normaal is dat je er zo’n verdriet van hebt.

Snel weer zwanger worden na een miskraam?

Veel vrouwen hebben de neiging om zich te focussen op weer zwanger worden, op doorgaan. Maar dat neemt je pijn niet weg. Het is een vorm van wegstoppen en daarmee kun je jezelf op den duur klem zetten.

Ook als je opnieuw zwanger bent kan het om aandacht blijven vragen. Je nieuwe kindje is een ander kindje. Een zwangerschap kan je ervaring niet wegpoetsen, soms komt het juist extra naar voren. En daar komt nog bij dat je, nu je hebt ervaren wat het met je doet als het misgaat, nooit meer echt onbezorgd zwanger kunt zijn.

Stop je verdriet niet weg na een miskraam

Je verdriet mag er zijn. Stop het niet weg. Het klinkt paradoxaal, maar juist als je het wegstopt kan je verdriet je soms ineens overvallen waardoor je het nóg dieper weg wilt stoppen. Maar dat helpt je niet vooruit.
En… weggestopt verdriet vraagt meestal later alsnog je aandacht. Je kunt zelfs een burn-out of een depressie krijgen. Nu wil ik hiermee niet zeggen dat je er de hele tijd mee bezig moet zijn, het is goed om soms ook afleiding te zoeken. Wel is het belangrijk dat je ook zo nu en dan je pijn en verdriet de ruimte geeft.
En dat kan zonder dat het je overspoelt. Het helen van je pijn kan in kleine stappen, juist door daar af en toe bewust de ruimte aan te geven. Maar hoe geef je dan de ruimte aan je verdriet? Een paar tips:

Schrijf het van je af

Je kunt bijvoorbeeld je verhaal opschrijven, maar dat hoeft niet. Je kunt alles opschrijven wat je maar wilt. Niemand hoeft het te lezen, je doet dat puur voor jezelf. Schrijven helpt vaak om je gedachten te ordenen en je plaatst het als het ware buiten jezelf en dat kan je lucht geven.

Luister naar muziek

Iets anders dat kan helpen om je emoties even de ruimte te geven is luisteren naar muziek. Muziek kan je rechtstreeks in je hart raken en het kan je helpen om je tranen even de vrije loop te laten. En dat kan lekker opluchten. ‘Zo mooi’ van Blof is geschreven naar aanleiding van een miskraam bij zeer goede bekenden van de band. En ook Ed Sheeran schreef ‘Small Bump’ over het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap van een vriendin. Heb jij een bepaald nummer waar je je tranen graag bij laat gaan?

Lees ook de ervaringsverhalen over een miskraam:

En toen kreeg ik een miskraam

Die dooddoeners bij een miskraam

Irene Otto

Irene Otto helpt in haar praktijk vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of ervoor hebben moeten kiezen om de zwangerschap af te breken, om die ervaring te helen. Ze helpt je anders omgaan met je emoties zodat je op een positieve manier weer vooruit kunt in je leven, als een versie 2.0 van jezelf.

Op www.praktijkjanna.nl lees je meer over haar persoonlijke manier van begeleiden.

2018-03-21T09:09:59+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen