En toen… kreeg ik een miskraam…

/, Zwanger worden/En toen… kreeg ik een miskraam…

En toen… kreeg ik een miskraam…

Na een paar maanden bewust proberen zwanger te worden, was het zo ver! Controlfreak als ik ben, zorgde ik dat we precies op de juiste momenten aan de slag gingen. Met resultaat: een positieve test! Wat een geluk. Ik had verder geen symptomen, alleen een zwangerschapstest. En… ik was zielsgelukkig. Ik begon met de namenlijstjes en shopte al wat baby dingetjes. De eerste echo liet een kloppend hartje zien. Goed nieuws, daarmee daalt de kans aanzienlijk dat het mis gaat. Toch vertelde ik het nog niet op mijn werk. Voor mijn gevoel werd je niet meer echt serieus genomen als je zwanger was, dus ik stelde het nog even uit. Daarbij had ik voornamelijk mannelijke collega’s waarmee ik toch niet over baby’s ging zitten keuvelen.

Bloedverlies en een miskraam

Ik was nog geen 3 maanden zwanger, op mijn werk wist niemand het. En toen.. Op een avond had ik bloedverlies. Niet veel hoor, maar toch genoeg om mij zorgen te maken. We reden naar de verloskundige, werd aan de echo gelegd en…. er was geen hartje meer te zien of te horen… De verloskundige vertelde dat ik een miskraam zou krijgen. Dit kon wel even duren. Het kan best heftig zijn, het bloedverlies. Nog los van de emoties.

Ik was sprakeloos, stomgeslagen en verdrietig. Enorm verdrietig. Hoe kon dit nou? Het hartje klopte toch? Hoe klein en pril het ook was. Het voelde als een enorm verdriet. Mijn hele toekomstbeeld was plotsklaps weer veranderd.

Ik had de volgende dag allerlei belangrijke overleggen op mijn werk. Kon ik dit nu wel afbellen, wat moest ik zeggen? Ze wisten niet eens dat ik zwanger was. Ik belde mijn moeder, zij had dit ook drie keer meegemaakt. Ze zei dat ik beter niet kon gaan. Zo’n miskraam krijgen, kon best heftig zijn, dat doe je liever niet op je werk. Natuurlijk niet, denk ik nu achteraf. Dat ik er überhaupt over nagedacht heb..

En hoezo is het beter? Het is beter als het helemaal niet gebeurd. Dat is beter!

Mijn eigen manager was er niet. Het voelde voor mij alsof ik niet echt verdrietig mocht zijn. Dat ik een aansteller zou zijn. Niet dat ik dat zelf ooit bij iemand anders zou denken.. Raar hoe dat werkt. Ik denk dat het komt omdat je rationeel weet, en van iedereen hoort, dat het beter is zo. Er was iets niet goed met het kindje. Maarja, dat voelt toch echt niet zo.

Diegene die ik moest bellen zag ik als koud en afstandelijk. Een schreeuwlelijk. Met lood in mijn schoenen belde ik en vertelde dat ik een miskraam zou krijgen. Hij reageerde gelukkig enorm begripvol (natuurlijk…).  Ik bleef thuis en wachtte af. Een dag, twee dagen, 3 dagen, een week. Niets.. Ik zou de week erna op vakantie gaan. Hoe moest dat nu?  De verloskundige zei dat het inderdaad wel even kon duren. Ik kreeg pillen mee om het te versnellen. Ook deze hielpen nog niet direct. We gingen toch maar op vakantie. Als het tijdens de vakantie niet zou gebeuren, zou ik daarna gecuretteerd worden.

Wachten op een miskraam

Weer gingen de dagen voorbij. Met het verstrijken van de dagen, groeide mijn hoop dat ze het niet goed gezien hadden. Misschien klopte er nog wel een hartje. Dat zou kunnen toch? Ik maakte mezelf dus van alles wijs. Na anderhalve week, op het strand in Zuid Frankrijk, kreeg ik enorme last van mijn buik. Nog voordat ik bij de auto was, ging het mis. Gelukkig heb je dan een groot strandlaken bij je. Dat was het dan.. Het echte besef, geen onzekerheid meer, geen hoop. Na een paar uur waren de krampen voorbij. Dit was het dan, duidelijkheid. Het was misgegaan… Achteraf is het voor mij misschien wel goed geweest dat dit zo lang geduurd heeft. Dat het natuurlijk verlopen is. Ik heb mijzelf de tijd gegeven om dit toch te verwerken.

Na een half jaar was ik opnieuw zwanger, van een meisje. Deze zwangerschap verliep gelukkig heel voorspoedig. Nu kan ik mij niet meer voorstellen dat ik dit wondermooie leuke meisje anders niet had gehad.

Lees nog een ervaringsverhaal van een miskraam:

Twee maanden na mijn miskraam was ik weer zwanger

Door: Cato

2018-04-05T13:47:54+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen