Vraag dit nooit hardop aan je peuter of kleuter, zij zullen dit altijd ontkennen natuurlijk. Want hoe meer speelgoed en cadeautjes, hoe leuker toch? Mijn moeder had dit advies over minder speelgoed al weleens gegeven “Geef niet te veel speelgoed, dan spelen ze juist minder goed. Overdaad schaadt.” Maar ik dacht dat dit meer uit verwen (of zuinig) oogpunt was en wimpelde dat tactisch af. Resultaat: speelgoed all over the place! Waarvan de helft al zeker een paar maanden niet meer aangeraakt wordt.

Onderzoek wijst uit dat oma wel gelijk had! Misschien dat je kindje het die eerste 5 minuten, wanneer het van gekkigheid niet weet wat hij eerst uit moet uitpakken op een verjaardag (of straks wanneer het weer december is) nog heel blij is. Maar wanneer echt naar het speelgedrag wordt gekeken, speelt een kindje langer en met meer creativiteit met een paar speeltjes dan wanneer het kan kiezen uit een kast vol speelgoed. Hoe zit dat dan precies?

Jonge kinderen zijn blijer met minder speelgoed

Onderzoekers hebben het speelgedrag van 2 groepen kinderen onder de 3 jaar geobserveerd. Een groep kinderen met 4 speeltjes en een groep met 16 speeltjes. De kinderen werden afzonderlijk in een kamer gezet en het speelgedrag werd geobserveerd. De kinderen in de eerste groep speelden langer met 1 speeltje, gebruikten meer fantasie en waren aandachtiger aan het spelen. De tweede groep kinderen raakte sneller verveeld, met minder focus en minder betrokkenheid bij het spel. Eigenlijk net als bij volwassenen. Wij maken de beste keuze wanneer je kunt kiezen uit 3 dingen. Wanneer het er meer zijn gaan we twijfelen, nadenken, switchen om uiteindelijk toch maar geen keuze te kunnen of willen maken.

Daar zit je dan met je overvolle speelgoedkast of opbergboxen vol met speelgoed. Wat nu?

Bied het speelgoed gefaseerd aan, dus 4 speeltjes en de rest berg je even op. Wanneer je merkt dat er minder wordt gespeeld met 1 speeltje, wissel je die weer door voor een ander.

Het werkt dus echt! Alleen maar voordelen. Mijn kinderen spelen langer en zijn inventiever. Er worden hele verhalen of nieuwe spellen verzonnen. Ze spelen ook lekker zelf, zonder dat ze na de eerste minuut al mama roepen! Er slingert niet meer overal speelgoed en ik investeer nu liever in een paar goede basisstukken dan mij ook nog te laten verleiden tot Chinese rommel. Wil je je kindje toch wat vaker verwennen of een cadeautje geven? Geef ervaringen, ga iets leuks doen samen. Aandacht van jou worden ze nog het aller vrolijkste van. Grote kans dat je kindje dat zich later ook beter herinnert dan het zoveelste autootje. Of deze tip van de slabak met allerlei “verboden” items van jou. Een oude telefoon, sleutels enzovoort.

Bron onderzoek: Infant Behavior and Development