Mijn kinderen zijn niet zielig!

/, Momlife/Mijn kinderen zijn niet zielig!

Mijn kinderen zijn niet zielig!

Krijgt ze wel genoeg aandacht? Dat is steevast het eerste wat mensen vragen als ik vertel dat Jet de zevende in het gezin is. Alsof je met meerdere broers en zussen per definitie aandacht tekort komt en zielig bent. Doodmoe word ik ervan. Je vraagt ouders met één kind toch ook niet of het heel erg eenzaam is zo helemaal alleen? Ik ben een beetje klaar met die vooroordelen over grote gezinnen. Mijn kinderen zijn niet  zielig. Sterker nog wij vinden een groot gezin het beste wat ons, en de kinderen overkomen is en ik kan het iedereen aanraden. Ja, echt. Gaat heen en vermenigvuldig u. En dan graag zoveel mogelijk, een groot gezin is namelijk veel makkelijker!

 De wereld draait niet alleen om hun.

Bij ons eerste kind had ik alle tijd om zijn ontwikkeling te monitoren, en zijn pad voor hem uit te stippelen. Alleen het allerbeste was goed genoeg voor hem. Dus werd hij rond geduwd in de duurste kinderwagen, had de mooiste kleertjes en werd gepamperd alsof alles leuk en perfect was in het leven. Ik was van het “dwing kinderen vooral niet tot dingen waar ze geen zin in hebben” mentaliteit. En meende dat mijn kind heel goed zelf zijn grenzen kon aangeven. Zo ging mijn zoontje pas slapen als hij daar behoefte aan had, dat was dus pas rond één uur ‘s nachts. Omdat elke sprongetje in de gaten werd gehouden, was ik de hele dag in de weer met blokkendozen en bonte prentenboekjes. Met anderhalf kende hij álle kleuren, van mint groen tot turquoise. God wat was ik er druk mee.

Er zat niks anders op dan het los te laten.

Na de komst van de tweede werd dat al minder en na de komst van de derde moesten er zoveel boterhammen gesmeerd, Lego uit de stofzuiger gevist en konten afgeveegd worden dat er niks anders opzat dan los te laten. Inmiddels zijn we belandt bij nummer zeven en heb ik domweg gewoon geen tijd meer om te bedenken of ik het wel goed doe, laat staan om de hele dag boekjes met haar te lezen. Gelukkig leren haar grote broers en zussen haar de basics: zo weet ze moeiteloos alle Freek Vonk insecten te benoemen, kan al tot 8 tellen en knalt ze moeiteloos ballonnen kapot op de tablet: maar of die rood of groen zijn, dat zal haar vooralsnog worst wezen. Ook zij wordt gewoon vanzelf groot, zolang ik er maar genoeg melk, boterhammen en banaan in stopt en haar af en toe een aai over haar bol geef.

Mijn kinderen zijn niet zielig omdat ze in een groot gezin opgroeien.

Juist omdat we met zoveel zijn, hebben ze samen ook veel lol, kunnen ze zichzelf of elkaar vermaken, leren ze van de grotere kinderen, helpen ze meer en zijn ze tolerant naar elkaar en anderen. Ik ben onderhand een expert in het verzorgen van baby’s, dus dat betekent minder stress en meer tijd om van mijn baby te genieten. Daarnaast heb ik altijd een babysitter en het nest raakt nooit leeg. En ja er zijn ook nadelen. Ze delen kamers, dragen elkaars kleding af en moeten de  aandacht en de schaarse ruimte met elkaar delen. De oudsten balen soms flink omdat ze niet fatsoenlijk huiswerk kunnen maken door het gegil van de jongste. Ook financieel hebben we na de komst van elke baby een stapje terug moesten doen. Maar onze kinderen worden echt niet slechter zonder de nieuwste Nike’s of  Playstations om op te Fortniten.

Levensles.

Een groot gezin vergt soms wat aanpassing en incasseringsvermogen, dat is inderdaad soms weleens niet zo leuk. Maar vooral dát is de beste levensles die je kinderen mee kunt geven. Het leven is niet altijd leuk en als je groot gebracht wordt door ouders die alles wat eventueel niet leuk voor je zou kunnen zijn voor je oplossen of van je weghouden, ben je later zeer slecht bewapend tegen niet leuke collega’s, niet leuke opdrachten, niet leuke opmerkingen, niet leuke beoordelingen, niet leuke relaties of welke niet leuke situatie dan ook. En dat is pas echt zielig….

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-04-07T20:26:04+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen