De meeste ouders zijn hopeloos verliefd op hun eigen kind, zeker als ze nog jong zijn. Logisch ook, wat is er nou leuker dan zo’n lieve schattige peuter of kleuter die je aankijkt met dat lekkere koppie, die bolle wangen en die grote ogen. En dan hebben we het nog niet eens over alle leuke, lieve, grappige dingen die ze te pas en te onpas doen of laten horen. Echt genieten die kleintjes in huis.

Dan is er ook nog een groep die nog schattiger dan schattig zijn.

Dat zijn de kleintjes die slissen. Oh zo lief, dat tongetje buiten hun mond wanneer ze praten. Dat is echt next level schattig! Maar het is niet voor niets dat kinderen die slissen naar logopedie moeten.

Ja, dat zal wel zijn omdat kinderen tegenwoordig helemaal niet anders meer mogen zijn dan in de boeken. Er is niks mis met mijn kind. Hij is slim, doet het goed op school en heeft veel vriendjes en vriendinnetjes. Dat slissen, mag dat nou ook weer niet?! Het gaat vast vanzelf wel weer over hoor!

Er is een reden waarom slissen aangepakt dient te worden.

Niet omdat logopedisten vinden dat kinderen niet schattig mogen zijn, wel omdat slissen wel degelijk schadelijk kan zijn en helaas niet vanzelf over gaat.

Slissen gaat vaak samen met duim- en vingerzuigen, een open mond, slappe mondmotoriek en/of verkeerd slikken. Het zorgt ervoor de tanden en kiezen naar voren of naar buiten worden gedrukt, doordat de tong constant tegen of tussen de tanden zit.

Maar dat is toch niet zo erg? Mijn kind heeft nu toch nog een melkgebit en bovendien zorgt de orthodontist er later met een beugel wel voor dat de tanden weer recht komen te staan.

Slissen is schadelijk.

Het klopt dat de orthodontist daarvoor kan zorgen, maar wanneer de tong tegen of tussen de tanden blijft zitten, zullen de tanden wanneer de beugel eruit is opnieuw naar voren of naar buiten worden gedrukt. Dus dan is die beugel uiteindelijk helemaal voor niets geweest en ben je weer terug bij af.

En denk je hiernaast eens in; is het slissen nog steeds zo super schattig wanneer je kind straks een jaar of 15 is of zelfs nog ouder?

Kortom, slissen staat misschien schattig, maar is ook zeker schadelijk!

Kijk voor meer informatie op www.logopedie.nl of neem contact op met een logopedist bij jou in de buurt.

Lees ook mijn andere artikelen:

Hi! Ik ben Sophie Menting, 27 jaar, logopedist en praktijkhouder van Logopedie Sophie.

Logopedie Sophie is een allround logopediepraktijk in Etten-Leur voor kinderen en volwassenen met problemen op het gebied van spraak, taal, stem, gehoor, slikken, lezen en spellen en prikkelverwerking. Meer informatie is te vinden op de website: logopediesophie.nl

Je kunt Logopedie Sophie ook volgen op Facebook en Instagram.