Misschien ken je het wel; de leerkracht of het consultatiebureau geeft aan dat je kind naar logopedie moet omdat ze vinden dat hij/zij niet goed praat, niet goed verstaanbaar is, slist of om een andere reden. Zelf maak je je niet zo’n zorgen en hetgeen wat ze aankaarten herken je soms helemaal niet. Misschien versta jij je kind zelf hartstikke goed, praat hij thuis wel of vindt je het slissen juist wel schattig.
Waarom zou je dan naar een logopedist gaan? Logopedie is toch alleen voor kinderen die stotteren? En als je kind ouder wordt, komt het toch vanzelf wel goed? Vroeger waren er zoveel kinderen die laat gingen praten of niet goed verstaanbaar waren. Die hoefden toch ook niet allemaal naar logopedie?
Waar moet je überhaupt de tijd vandaan halen om iedere week met je kind naar de logopedist te gaan? Met je werk en alle andere verplichtingen heb je hier helemaal geen energie voor. En misschien zelfs ook wel geen zin in.
Een leerkracht of het consultatiebureau kaart dit soort dingen echter niet voor niets aan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het vroeg signaleren en behandelen van deze problemen een achterstand op school en in de sociale ontwikkeling kan voorkomen.
Ja, dat zal allemaal wel denk je nu misschien, maar is mijn kind dan niet nog veel te jong om dit te doen? Mijn kind was met wel meer dingen later dan gemiddeld. Moeten we mijn kind dan niet wat meer tijd geven om zich te ontwikkelen?
Het antwoord hierop is simpel: nee!
Hoe vroeger er bekeken wordt of er iets aan de hand is, hoe vroeger hier iets aan gedaan kan worden. Hierdoor is de kans groter dat het probleem gemakkelijker te verminderen of te verhelpen is dan wanneer je langer wacht. Hoe langer je wacht, hoe groter de achterstand kan worden en hoe lastiger het wordt om er iets aan te doen. Een kind heeft van 0 tot 6 jaar namelijk een gevoelige periode voor het leren van de taal. Omdat spraak- en taalverwerving op deze jonge leeftijd plaatsvindt, is het dus belangrijk problemen daarin zo vroeg mogelijk te signaleren en aan te pakken.
Maar hoe vaak moet ik dan naar de logopedist? Wat moet ik daar allemaal voor doen? En hoe lang gaat dat allemaal duren? En er spoken misschien nog wel 1.000 vragen door je hoofd. Vragen waar je graag antwoord op hebt voordat je echt start met de logopedie.
Een logopedist kan je antwoord geven op al deze vragen.
Zij zal eerst bekijken of er iets aan de hand is, wat er dan aan de hand is en of het nodig is om hier iets mee te doen. Zij kan je adviseren over wat je het beste kunt doen en wat het beste zou zijn voor je kind. Daarna heb je zelf de keuze of je ook echt gaat starten met de logopedie.
Maar hoe fijn is het om als ouder alleen al te weten waar je aan toe bent? En te weten wat het beste zou zijn voor je kind? En hoe fijn is het om iemand te hebben die je daarin kan helpen en adviseren? Ik denk dat we voor alle ouders spreken als we de vraag beantwoorden met ‘heel fijn’.
En dat is de reden waarom een leerkracht of een consultatiebureau je doorstuurt en waarom een logopedist je hierin graag helpt.
Want er is geen één ouder die ervoor gestudeerd heeft om kinderen op te voeden. Er bestaat geen handleiding voor kinderen en soms weet je ook gewoon niet of je iets wel of niet moet doen. En dat is oké, dat is niet goed of fout. Maar dan is het wel fijn als er mensen zijn die je kunnen helpen en begeleiden in het kiezen van de beste weg voor je kind.
Want dat is toch tenslotte wat iedere ouder wil; het beste voor je kind.
Lees ook onze andere artikelen:
Maar ik versta mijn kind, dat is toch voldoende?
Wanneer en hoe leert je baby praten?
Voor meer informatie kijk je ook op kindentaal.nl
Logopedie Talk 2 Me
De praktijk heeft een team van 4 enthousiaste en kundige logopedisten. Kinderen en volwassenen kunnen bij ons terecht wanneer er problemen zijn in de spraak, de taal, de stem, het gehoor en/of het slikken. Daarnaast behandelen wij ook kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking en zijn wij gespecialiseerd in problemen in de prikkelverwerking bij kinderen.