Je hebt net een baby en… je baby huilt!! En niet zo af en toe, maar best vaak op een dag. Je raakt in het begin misschien in paniek. Wat is er aan de hand? Het kan je onzeker maken. Je baby kan immers niet praten. Het huilt alleen. Je denkt al snel “Oh, kon je maar praten lieve baby, dan kon ik je helpen” of “Vertel me wat ik verkeerd doe of Waarom kan ik je toch niet troosten?” We projecteren het vaak op onszelf. Maar dat is niet nodig. Een paar wijze lessen van babycoach Wendy.

Baby huilen : wat is normaal?

Een baby huilt. Dat is de enige manier van communiceren om jou iets te laten weten en om dingen te verwerken. Het is eigenlijk een soort van praten. Het wil dus absoluut niet zeggen dat jij iets verkeerd doet. Het zegt niets over jou als moeder. Je baby wil je iets vertellen, punt. Je kunt denken aan:

  • Ik heb honger
  • Ik heb een natte broek
  • Ik wil aandacht (veiligheid en geborgenheid)
    Ik heb het koud
  • Ik voel mij alleen

Realiseer je dat je baby net negen maanden lekker warm in je buik heeft gebivakkeerd. Het is niet gewend om alleen te zijn. Om los van jou te leven. Dat is even wennen.

Of het moet de bevalling verwerken. Dat is natuurlijk best een heftige ervaring, niet alleen voor jou, maar ook voor zo’n kleintje.

Je zult ook merken dat het reageert op prikkels van die dag. Je ziet vaak dat aan het einde van de dag, je baby een huiluurtje heeft. Het moet de prikkels (alle nieuwe ervaringen, geluiden) verwerken. Door.. te huilen. Want dat is de enige manier voor je baby.

Wat kun je doen wanneer je baby huilt? Een paar tips:

Op den duur ga je verschillende huiltjes van je baby leren herkennen. Daar heb je wel tijd voor nodig. Je hoort dan aan het huiltje of het bijvoorbeeld honger of een vieze luier heeft. Je weet dan sneller wat je de geboden oplossing moet zijn. Check eerst altijd de luier en of het honger heeft. Pak daarna je baby lekker bij je. Troost het en biedt het geborgenheid. Twijfel je of je baby ziek is dan check je de temperatuur.

Maar wat als dat allemaal niet helpt?

Iedere baby is anders en je zult dus uit moeten proberen wat bij jullie werkt. Dat kost tijd. Ga dus niet bij 1 huilsessie alles tegelijk proberen. Dan krijgt je baby te veel prikkels, waardoor het nog onrustiger zal worden. Wat kun je doen?

Beentjes fietsen

Leg je baby op zijn rug en beweeg de beentjes langzaam in een fiets beweging.

Warmte

Maak een kruikje en leg het bij je baby.

Masseren

Masseer je baby’s buik zachtjes met een beetje baby olie en maak ronddraaiende bewegingen op het buikje.

Lopen

Ga met je baby een rondje lopen. In de kinderwagen of juist lekker makkelijk en geborgen in een draagdoek of zak.

Ruimte van je baby beperken

Je baby is gewend aan de kleine omgeving van je buik. Het kan helpen om de bewegingsruimte te beperken door een slaapzakje of het inbakeren. Je kunt ook het bedje strak instoppen. Let op: wil je in gaan bakeren? Vraag dit dan altijd aan het consultatiebureau of een specialist (kraamzorg) hoe je dit moet doen. Het is belangrijk voor de veiligheid dat dit op de juiste manier gebeurt.

Huilt je baby altijd na het eten?

Dan heeft het misschien last van darmkrampjes. Bekijk hier meer informatie over darmkrampjes.

Lees ook de andere artikelen van Wendy:

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.