Je baby slimmer maken? Vanaf het moment dat je zwanger bent? Serieus? Ja, dat kan! Je kunt je baby al een voorsprong geven door een paar simpele dingen. En dan hebben we het niet over voor de handliggende dingen als geen alcohol, drugs en sigaretten. Dat spreekt voor zich (en dan ook echt, nul, nada, niets!) Of over de mythe dat je je baby al naar klassieke muziek moet laten luisteren tijdens de zwangerschap. Dat effect is nooit wetenschappelijk aangetoond. We vertellen je graag hoe dan wel:

Beweeg!

Bewegen is dus niet alleen goed voor jou, je gewicht en tegen allerlei zwangerschapskwalen. Het stimuleert de ontwikkeling van je baby. Je hoeft dan niet eens een marathon te lopen! Het mag ook regelmatig een (half) uurtje zwemmen, fietsen of wandelen zijn.  Als het maar iets van inspanning is. Aan het einde van een workout komt endorphine vrij en er wordt meer bloed rondgepompt in je lichaam. Dus ook naar je buik en baarmoeder en dat heeft weer een positief effect op de totale ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft dit onderzoek uitgewezen dat aerobic lesjes goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en dan met name ter stimulatie van het ruimtelijk inzicht.

Eet vis, en veel!

Het eten van veel vis tijdens de zwangerschap stimuleert de IQ scores van je baby! Onderzoek uit 2016 wijst uit dat baby’s van moeders die 3 à 4 keer per week vis aten, 2,8% hogere IQ scores behaalden. Het type vis heeft ook invloed. Met name de vette vis zoals zalm of sardientjes, vis met een hoge DHA waarde, hebben een positief effect. DHA is een omega 3 vetzuur en stimuleert de ontwikkeling van de hersenen. Deze vissoorten hebben daarnaast ook een laag kwikgehalte, in tegenstelling tot bijvoorbeeld roofvissen als tonijn en makreel. En dat is positief, want te veel kwik is weer niet goed voor je baby. Het eten van veel vis is overigens niet alleen goed voor je baby, maar natuurlijk ook voor jou!

Eet eieren!

Maak van je baby een kei in het memoryspel! Eieren zijn goed voor de ontwikkeling van het geheugen en het snel kunnen leren. Het zijn Choline bommetjes. Choline maakt deel uit van het vitamine B-complex en is wateroplosbaar. Het kan als een van de weinige natuurlijke stoffen de hersenbarrière doordringen. In de hersenen produceert Choline een stof die noodzakelijk is voor het goed functioneren van het geheugen. Het onderzoek (uitgevoerd op dieren), laat zien dat de groep met Choline inname zo’n 20- 25% grotere neuronen had in het leer/ geheugen gebied. Dat wil zeggen dat ze een grotere capaciteit hadden om signalen te verwerken. Je kunt dan dus meer leerstof of signalen opnemen!

Praat tegen je baby

Dat voelt misschien wel een beetje raar. Praten (zingen en voorlezen) tegen je bolle buik. In dit onderzoek  is aangetoond dat baby’s sneller woorden herkennen wanneer zij deze al in de baarmoeder hebben gehoord. Er is overigens niet aangetoond dat dit ook een positief effect heeft op het IQ. Enkel dus op de snelheid van woordherkenning. Bijkomend voordeel is dat je baby na de geboorte rustiger wordt van je vertrouwde stem. Zo herkennen zij ook liedjes die gezongen zijn voordat zij geboren waren. En dit heeft na de geboorte een kalmerend effect hebben. Dat is toch mooi meegenomen tijdens de slapeloze nachten!

Bron: The Bump