Wanneer je baby net geboren is, is het verschonen van de luier nog een beetje spannend. Zit de luier wel goed? Of je baby en de welbekende romper worsteling nadat de poep in de nek is beland. Wanneer je het al een paar maanden onder de knie hebt, wordt het een routineklusje of gaat de lol er wel een beetje af. Zeker wanneer je beseft dat je dit nog jarenlang een paar keer per dag gaat doen. Tijd om er een fun factor in te gooien! Want zeg nou zelf, dit is toch eigenlijk een mooi moment om dagelijks even 1 op 1 met je baby te spelen? Het is dan geen noodzakelijk kwaad, met een paar handige tips is het juist een moment om je baby beter te leren kennen en jullie band nog sterker te maken.
De voordelen:
Wanneer je beseft dat het geen noodzakelijk kwaad is, ben je al op de helft. Voor je baby zijn deze momenten, leermomenten bij uitstek. Je baby kan zonder belemmering van luier of kleding bewegen en leert zo het eigen lichaam kennen. Je zult zien dat je baby graag de beentje uitstrekt of juist de tenen in de mond gaat stoppen. Dat is niet om je te pesten maar juist omdat het nu de beweging goed kan voelen. En wanneer jij goed kijkt, leer je je baby ook beter kennen. De bewegingen, van welke aanraking je baby kippenvel krijgt en wat je baby grappig vindt of juist niet. Je baby bekijkt en bewondert je, zeker in die eerste maanden wanneer ook jouw gezicht nog een grote ontdekkingsreis is. Ook luistert je baby aandachtig naar je stem, naar wat je zegt en op welke manier je het zegt. Praat dus met je baby of zing een liedje, dat is ook nog eens goed voor de taalontwikkeling. De dagelijkse routine van het verschonen geeft je baby vertrouwen. De dagen kunnen iedere dag anders zijn en soms wel overdonderd, maar het verschonen van de luier is altijd een vertrouwd moment in de dag dat er altijd zal zijn.
Hoe maak je van het luier verschonen een feestje?
De luier verschonen is dus goed voor jullie band en heeft allerlei educatieve voordelen, maar hoe maak je het dan wat minder saai? Speel spelletjes, blaas bijvoorbeeld op het blote buikje en geef kusjes. “Daar komt een muisje aan gelopen” werkt altijd goed wanneer je met je vingers zachtjes een pad afloopt over het lichaam van je baby. Zing liedjes of speel wanneer ze wat groter zijn en kunnen wijzen, het spelletje “Waar is de luier.” Leg de luier op je hoofd of op je schouder en vraag aan je baby waar de luier is.
Ben je benieuwd hoe je een luier verschoont?