De luierbroekjes, dat is toch een soort oefenbroekje voor de zindelijkheidstraining? Wanneer je baby gepoept heeft zit alles onder!  Dit zijn de meest voorkomende misvattingen rondom de luierbroekjes. Maar eigenlijk zijn ze al veel vroeger handig en is er ook een trucje voor een poepbroek. Typisch zo’n ding die je eigenlijk wel eerder had willen weten. In Nederland en België begint men veel later met de luierbroekjes dan in de andere landen. Gemiddeld rond de 1,5 jaar.  En wat blijkt, dit komt vooral door onwetendheid. “Gewoon niet aan gedacht.” Daar willen we graag verandering in brengen!

Wanneer je ermee start, zul je namelijk merken dat het eigenlijk super makkelijk is vanaf dat je baby ligt te spartelen op het verschoningskussen. Meestal zo rond de 8 maanden. Uit onderzoek(*) blijkt dat 7 van de 10 ouders vanaf het eerste broekje niet meer terug wil naar de luiers met plakstrip.

Luierbroekjes: wat is het?

Een luierbroekje is een luier zonder plakstrip. Het heeft een elastiek aan de bovenkant. Je trekt het aan als een echt broekje, via de voeten en beentjes trek je het omhoog.

Luierbroekjes: wanneer start je?

Dat is aan jou natuurlijk. Maar wanneer je baby wat beweeglijker wordt en de beentjes sterk genoeg zijn om te staan, kun je overstappen. Dat staan kan overigens ook met ondersteuning zijn natuurlijk. Je hoeft dus niet te wachten totdat je kindje zelfstandig kan staan. Wanneer het niet meer door de beentjes zakt is het goed. Het scheelt je een hoop gedoe!

Luierbroekjes: de voordelen

De luierbroekjes zijn rekbaarder en makkelijker aan te trekken. En dat vinden de vaders bijvoorbeeld ook wel fijn. Zij verschonen gemiddeld gezien vaker een luier wanneer er luierbroekjes worden gebruikt, maar liefst 15%. Ook je baby vindt het prettiger, het verschonen verloopt rustiger en daardoor kost het jou ook weer minder tijd.

Nog een voordeel: het is goed voor de motoriek van je baby. Waarom? Omdat je baby mee gaat bewegen met het aantrekken van de luierbroek. Het gaat de beentjes strekken, staan en de heupen kantelen. Wanneer je baby wat ouder is, zal je kindje de luier zelf op gaan trekken. Dat zijn allemaal nieuwe bewegingen voor je baby.

Luierbroekjes en poepluiers

Je zou misschien denken dat de beentjes van boven tot beneden onder de smurrie komen te zitten. Dat hoeft helemaal niet, knip bij een poepluier de zijkanten open en je kunt het gewoon net als een bij een normale luier met plakstrip verwijderen. Handig toch?

* Onderzoek uitgevoerd door Oei ik groei