Een loopstoel voor je baby. Zo leuk en handig. Dat is tenminste wat je op het eerste gezicht misschien denkt. En niet zo gek, want je baby zoeft lachend door de kamer, jij hebt je handen even vrij en je denkt dat je baby met een loopstoel sneller leert lopen. Maar niets is minder waar, een loopstoeltje wordt door kinderartsen, VeiligheidNL en de Consumentenbond juist afgeraden vanwege de vele ongelukken en een mogelijke groeiachterstand. De laatste jaren is de bekendheid rondom deze nadelen al flink toegenomen, maar we vertellen het graag nog een keertje voor wie het nog niet weet.

Wat is een loopstoel?

Een loopstoel is een wandelhulp voor je baby die wel kan zitten maar nog niet zelfstandig kan lopen. Het wordt ook wel een babywalker genoemd. Ze zijn er in de meest vrolijke kleuren en met geïntegreerd speelgoed. Zo zorgt het gegarandeerd voor die glimlach bij je baby. Je baby wordt (vanaf zes maanden), in de stoel op wieltjes gezet en hangt als het ware in een soort hangmat constructie in de stoel. De voetjes komen net bij de grond. Je baby zet met de voetjes af en kan door het aannemen van de houding van de stoel zichzelf zo rond bewegen.

Loopstoel veilig of niet?

De loopstoel wordt in eerste instantie afgeraden door de vele ongelukken die ermee gebeuren. Door het gebruik van de loopstoel is je baby veel wendbaarder en verdwijnt al snel even uit je gezichtsveld, je denkt dat het veilig in een loopstoel zit, je baby komt sneller bij spullen waar het eerst niet bij kon of valt met de loopstoel om door een hoogteverschil in het vloeroppervlak. Ook botsen ze tegen muren en tafels. Je baby krijgt een vrijheid waar het nog niet aan toe is. Kinderartsen zien geregeld voorbeelden in het ziekenhuis voorbij komen door het gebruik van een loopstoel. Denk bijvoorbeeld aan het aanraken van de oven, het omtrekken van een theepot of door het vallen van een afstapje of de trap.

Loopstoel minder goed voor de ontwikkeling

Naast de ongelukken is de baby eigenlijk nog niet toe aan het lopen. De motorische ontwikkeling van je baby verloopt normaal gesproken in een aantal stadia: liggen, rollen, zitten, kruipen en staan. Door de loopstoel neemt de baby een houding aan waar het nog niet klaar voor is. Daardoor belast het spieren en gewrichten in een onnatuurlijke houding. De spieren en gewrichten worden niet op de juiste manier gebruikt en dit kan er voor zorgen dat de ontwikkeling juist gaat afwijken. Of je baby ontwikkelt bijvoorbeeld een spitsvoetje doordat het went aan het op de tenen lopen.

Wil je toch een loopstoel kopen?

Wil je ondanks de adviezen toch een loopstoeltje kopen? Denk er nog een keertje over na. Leuke alternatieven voor het stimuleren van de ontwikkeling zijn de baby gyms, loopfietsen of een duwkar. Wil je het alsnog? Zorg dan in ieder geval dat je deze adviezen ter harte neemt:

  • Check of het loopstoeltje voldoet aan de veiligheidsrichtlijn (NEN-EN 1273: 2005)
  • Laat je kindje nooit alleen in een ruimte in een loopstoel
  • Zorg dat je je kindje goed in de gaten houdt. Een ongeluk is in een paar seconden gebeurd. Het nadeel van deze loopstoel is dat je een soort schijnveiligheid hebt. Je denkt al snel dat je baby lekker veilig in zo’n stoeltje zit.
  • Scherm gevaarlijke punten af. Plaats traphekjes, scherm de oven af, doe deuren dicht
  • Je baby moet net met de voeten bij de grond kunnen. Stel het stoeltje dus ook zo af. Wanneer je baby de voeten verticaal op de grond kan zetten, is het te groot voor een loopstoel of moet het versteld worden
  • Gebruik de loopstoel niet langer dan twintig minuten per dag
  • Gebruik het loopstoeltje alleen voor baby’s die zelfstandig kunnen zitten, maar nog niet kunnen lopen.

Bekijk ook wanneer leren baby’s lopen.