Je baby is geboren en de kraamtijd begint. Het moment waar je zo naar uitgekeken hebt, blijkt toch best een beetje pittig te zijn. Moeders weten vaak ook niet wat ze te wachten staat. Kraamverzorgster Sandra geeft tips!

Wat zijn goede tips voor de kraamtijd?

Grenzen aangeven in de kraamtijd

Je bent trots en je wil je baby graag aan iedereen showen. En iedereen wil daar ook maar wat graag voor bij jullie langs komen. Maar geef wel duidelijk een tijdpad aan. Voor een kraamvisite staat één uur. Dat lijkt kort maar je zult merken dat je hartstikke vermoeid bent. Iedereen die een kind heeft gehad snapt dit volkomen. Het is handig wanneer je dit direct, bij het afpreken, aangeeft. Dus wanneer er iemand belt of appt voor een kraambezoekje, reageer je:
“Leuk dat jullie om 19:00 uur komen. Dan is het van 19:00 – 20:00 uur!”

Als er om 20:00 uur visite komt en je denkt om 19:00 uur  “Help, ik moet er nu echt niet aan denken”  Bel dan alsjeblieft gewoon af. Anders ga je volledig over je grens heen.

Een 6 is ook goed, het hoeft niet altijd een 10 te zijn!

Moeders zijn vaak perfectionistisch. Zeker wanneer het op hun kersverse baby aan komt. Maar een baby heeft het helemaal niet door als er een stapel was ligt. Of dat je toevallig twee dagen hetzelfde eet. Goed is goed. Wees niet te streng voor jezelf.

Als het niet rechtsom kan, dan maar linksom

Er leiden meerdere wegen naar Rome. Of het nou gaat om voeden, slaapjes of wat dan ook. Het hoeft niet allemaal volgens het boekje. Als je iets al helemaal gepland hebt, maar het gaat niet op die manier. Om wat voor reden dan ook? Dan moet het maar op een andere manier. Probeer dan niet halsstarrig vast te houden. Dat werkt frustrerend voor jou en je baby. Probeer dan wel even rustig te bedenken wat voor jullie het beste werkt.

Alles wat vandaag niet komt, komt morgen wel!

Er wordt echt niemand ziek als het bed een dag later verschoond wordt of de vaatwasser een dag vol staat. Met een baby en de nieuwe situatie heb je het al druk zat. Dus niet teveel tegelijk willen doen op een dag! Er zitten meerdere dagen in een week.

Zorg voor jezelf!

Focus niet alleen op je baby. De kraamtijd is er ook voor jouw herstel.

  • Goed eten: regelmatig en gezond.
  • Slaap zo veel als je kunt. Ga vroeg slapen, je hebt gebroken nachten. Blijf dan niet tot 22.00 of 23.00 uur wakker omdat dat gezelliger is. Ga op tijd naar bed. En pak rustmomentjes overdag. Slaap met je baby mee in de middag.
  • Ga iedere dag even lekker naar buiten. Even in de zon zitten, een rondje lopen, naar het bos enz. Heerlijk wandelen achter de kinderwagen.

En nog een paar tips voor de weken na de officiële kraamtijd:

Pak je rustmomenten

Plan ook een paar uurtjes of een dag voor jezelf in. Al ga je heel de dag je nagels lakken! Het is heerlijk om even zonder je baby te zijn. je bet dan echt geen ontaarde moeder.  Opa’s, Oma’s, ooms en tantes vinden het allemaal heerlijk om even op te passen. En jij hebt even tijd voor jezelf. En daarna ben je mega blij als die kleine boef weer lekker thuis is.

Structuur

Structuur is misschien saai, maar het is wel heel goed voor jou en je baby. Thuis moet een veilige plek zijn. Zorg dat niet altijd het huis vol zit met visite. Leuk, lunchen met vriendinnen, maar niet 3 keer in de week! Dit geeft heel veel onrust voor je baby, en uiteindelijk ook voor jou!

Bekijk ook het artikel wat je moet weten over je baby en de kraamtijd. Alle informatie over de kraamtijd vind je hier.

Sandra Kraamverzorgster

Sandra Mureau

Kraamverzorgster bij Careyn Kraamzorg Breda