Tijdens je zwangerschap mocht je niet alles eten en drinken. Lijnen was ook uit den boze. Hoe zit dat eigenlijk als je borstvoeding geeft? Wat mag je wel en niet drinken of eten? Mag je actief met je zwangerschapskilo’s aan de slag? En hoe zit dat met alcohol en borstvoeding geven? Wij vroegen het aan lactatiekundige Wendy Seelen.

Goed nieuws. Je mag wanneer je borstvoeding bijna alles eten en drinken wat je lekker vindt. Maar een heel klein percentage van de baby’s reageert op wat de moeder eet of drinkt. Slechts 3 %!

Wat mag je wel en niet drinken of eten wanneer je borstvoeding geeft?

Mag je alcohol als je borstvoeding geeft?

Het duurt 2 uur voordat 1 glas alcohol uit je bloed en uit je moedermelk is. Heb je 2 glazen gedronken dan duurt het dus 4 uur. Je baby kan nog steeds geen alcohol afbreken dus ook een klein beetje is schadelijk. Weet je van tevoren dat het risico bestaat dat je te veel gedronken hebt bij een voeding? Zorg dat je wat reserve gekolfde melk in de koelkast of vriezer hebt liggen.

Mag je cafeïne tijdens de borstvoeding?

Je baby kan hier hyper van worden. Drink het nog steeds met mate: 2 koppen koffie per dag. Realiseer je dat in cola, red bull en in sommige theesoorten ook cafeïne zit.

Mag je lijnen wanneer je borstvoeding geeft?

Je mag niet te streng gaan lijnen. Dan komen er schadelijke afvalstoffen in de moedermelk terecht en jij krijgt last van tekorten. Je baby haalt namelijk wel alle voedingsstoffen uit de voeding. Hoeveel mag je afvallen? Een halve zwangerschapskilo per week afvallen is ok!

Mag je sporten als je borstvoeding geeft?

Je mag gewoon (intensief) sporten. Je mag alleen geen uren per dag topsport beoefenen. Ben je een topsporter? Overleg dan even met de huisarts. Het is wel handig om met lege borsten te gaan sporten en uiteraard een goede stevige en strakke sportbeha te dragen.

Lees ook mijn andere artikelen over borstvoeding:

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.