Ja, natuurlijk weten we dat een zwangere vrouw het meest last heeft van alle zwangerschapskwalen! Maar als partner moet je het ook weleens ontgelden. Dus nee, de partners hebben het ook niet altijd makkelijk. Je krijgt namelijk even een andere vrouw. Fysiek, dat hoef ik verder niet uit te leggen. We zullen het erop houden dat de vrouwelijke rondingen goed uitkomen. Maar ook het karakter van je vriendin wordt echt wel even anders. Die hormonen zorgen dat ze soms huilt om niets. Een woedeaanval krijgt om? Ja, waarom eigenlijk? Of je uit je slaapt houdt omdat zij moet plassen. Of ze ligt te draaien omdat zij niet kan slapen, kramp heeft of omdat ze zucht vanwege andere kwaaltjes. Kortom, een andere vrouw!
Wat kun je doen om deze maanden goed door te komen?
Ik geef je graag een paar tips:
Maak geen opmerkingen over haar gewicht
Dit is de belangrijkste tip! Al weegt ze 200 kilo en lijkt ze misschien op een pudding. Ze is natuurlijk de mooiste vrouw op aarde. En nu ze zwanger is, al helemaal! Pas op dat je niet in de val loopt wanneer ze vraagt “Vind je me (te) dik?” “Ja, je bent behoorlijk aangekomen!” ….is niet het juiste antwoord! Denk eerder aan:
“Je ziet er prachtig uit”
“Je bent mooi zwanger”
“Ik vind je rondingen juist super sexy”
“Sommige vrouwen zien er niet uit, maar jij bent echt mooi zwanger!”
Lach haar niet uit wanneer ze huilt of boos wordt om niets
Er gebeurt van alles met het lichaam van je vriendin. Niet alleen aan de buitenkant. Door de vele hormonale schommelingen worden veel vrouwen wisselvallig, met stemmingswisselingen tot gevolg. Emotioneel zijn hoort er gewoon bij!
- Om alles huilen
- Onzeker
- Sneller geïrriteerd
- Permanente vermoeidheid
Leuk zeg, zo’n zwangerschap! Het kan ook zijn dat ze je flauwe grappen iets minder waardeert. Ga haar vooral niet uitlachen op het moment dat ze zo’n bui heeft. De situatie wordt er niet beter van!
Blijf uit de buurt
Ze moet oppassen met eten en drinken. Mag of kan niet alles meer en ze sjouwt voor 2. En dat gaat na een paar maanden flink vervelen. Er beweegt iets in haar buik. Ook op momenten dat het niet uitkomt, als ze wil slapen bijvoorbeeld. En als ze pech heeft, krijgt ze zwangerschapsacne, aambeien of andere rare kwalen. Of is ze zo misselijk als een kat. En dat is alleen nog maar de fysieke kant van het verhaal! Je begrijpt dat dat niet zonder consequenties kan blijven. Ik zou zeggen; gepaste afstand bewaren en zoveel mogelijk ontlasten.
Het is voor het goede doel: je nageslacht!
Houd het resultaat voor ogen, je nageslacht. Het mooiste dat er is! Alleen dat besef je, wanneer het je eerste is, pas na de bevalling.
Wat is nou 18 maanden op een mensenleven?
Het duurt relatief kort. De zwangerschap (9 maanden) en daarna ook nog zo’n 9 maanden. Want dat wordt vaak nog vergeten. Na de bevalling is ze er toch vanaf? Nee, dan is ze nog niet als vanouds. En ook niet na 3 maanden. Naast de aanwezigheid van je baby en het chronisch slaapgebrek, heeft je vriendin nog gemiddeld 9 maanden nodig om weer de oude te zijn. Nog even geduld dus na de bevalling!
En wees vooral blij dat jij niet zwanger bent!
Want heel eerlijk, zwanger zijn is hartstikke bijzonder en mooi. Maar zij liever dan ik. Maanden geen alcohol, geen biefstukken en heel gezond leven. Bekijk voor de grap even de lijst van de ongeveer 100 mogelijke zwangerschapskwalen als je nog niet overtuigd bent. Wanneer je je daarnaast bedenkt hoe wij mannen ons gedragen wanneer wij alleen maar griep hebben…. Geef haar dan maar een extra kus, help waar je kunt, negeer de opmerkingen, ga wat vaker sporten of stop oordoppen in je oren.
Lees ook de andere artikelen voor mannen
Door:
Bart