Let’s talk about sex

/, Momlife/Let’s talk about sex

Let’s talk about sex

Jarenlang zijn kinderen tevreden met simpele seksuele voorlichting. Baby’s komen uit mamma’s buik en dat komt omdat pappa zijn zaadjes in haar buik stopt. Ze nemen er genoegen mee. Maar er komt een tijd dat ze zich niet meer met dit verhaal laten afschepen. Ze willen weten hoe die zaadjes erin komen.

Mijn eigen seksuele voorlichting was een lachertje.

Van mijn ouders heb ik voornamelijk iets te horen gekregen in het genre: “Als papa en mama heel veel van elkaar houden kruipen ze dicht bij elkaar, zó dicht dat het zaadje naar het eitje toe kan zwemmen.” En de rest was volgens mijn ouders de taak van school. Maar mijn zwaar katholieke meester gaf dusdanig krakkemikkige seksuele voorlichting dat ik mij afvroeg wie hem had geholpen bij het maken van zijn eigen kinderen. Na de les kregen we een zielig boekje dat voornamelijk bedoeld was als rampenbestrijding. Na het lezen bleef ik voornamelijk achter met het gevoel dat vrijen eerder gevaarlijk was dan fijn.

Het lijkt wel of er steeds meer schaamte is ontstaan rondom het onderwerp seks.

Het was heel lang heel gewoon om je kinderen niet voor te lichten of een boek te geven over seksualiteit. Of nog erger: je werd zo rond het begin van de puberteit aan de tafel gezet voor het grote gesprek, terwijl er nooit eerder over seksualiteit gesproken was. Een vreselijk ongemakkelijke situatie natuurlijk, voor zowel ouder als kind. Er is de laatste 20 jaar niet veel veranderd.

Zo worden bij veel kinderen thuis de zaken niet bij naam genoemd.

En dat is jammer. Piemel, seks, plasser, vagina, spleet, pik- benoem het, pas als je er woorden voor gebruikt, kun je er samen over praten. Weg met de ooievaars, boerenkolen en andere idiote mythes die kinderen doen geloven dat papa en mama altijd keurig met hun handjes boven de dekens naast elkaar in bed liggen.

Maar wat vertel je nou wel en wat niet aan een kind.

Je wil toch voorkomen dat ze na zo’n gesprek maandenlang je slaapkamer niet in durven te komen? En hoe weet je dat je kind er aan toe is? Eigenlijk is het heel simpel. Bij ons is de eerste paar jaar alles op sinterklaas niveau aanvaardbaar. Niet liegen maar uitgebreid verslag is niet nodig. Tegen de tijd dat mijn kinderen een diepe afkeer krijgen voor het andere geslacht (dus rond een jaar of 9) is het vaak tijd voor wat diepgang. Wat gaat er veranderen als je in de pubertijd komt. Vrijen en onderwerpen als masturbatie horen daar ook bij. Je wilt de eerste natte droom, de eerste menstruatie, de puistjes en de baard in de keel voor zijn. Dat stelt gerust.

En voor de rest is er dokter Corrie.

Die vertelt resoluut en onomwonden alles wat kinderen niet één keer maar honderd keer willen horen. Het is voor mij een uitkomst. Zelf de dosering van seksuele voorlichting bepalen met je eigen afstandsbediening. Mijn advies? Kijk samen met je kind. Ervaar of je kind het interessant vindt of niet en ga eventueel samen het gesprek aan.

Bejaarden seks.

Bij pubers ligt voornamelijk de nadruk op voorlichting, dus dat als het puntje bij het paaltje komt ze een condoom omdoen. En het respecteren van eigen en elkaars grenzen. Maar houd het kort en informeel, het is voor zo’n puber vaak al gênant genoeg. Als wij elkaar in de aanwezigheid van onze pubers alleen al een vlug kusje geven vragen ze of we alsjeblieft willen ophouden met die bejaarden seks.

Let’s talk about sex!

Dus gewoon niet te laat, niet te vroeg en zorg dat ze open kunnen praten over seksualiteit, zodat ze op latere leeftijd vragen durven te stellen en een gezond seksleven kunnen opbouwen. Ik zou zeggen mama’s en papa’s, zet je eigen schaamte opzij en Let’s talk about sex!

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2018-10-07T19:57:45+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen