Let op met wat je tegen een vrouw in een vruchtbaarheidstraject zegt!

//Let op met wat je tegen een vrouw in een vruchtbaarheidstraject zegt!

Let op met wat je tegen een vrouw in een vruchtbaarheidstraject zegt!

Je vriendin, zus, dochter of collega zit in een vruchtbaarheidstraject. Dat is een heftig traject voor haar. Zowel mentaal als fysiek. Je wilt graag helpen, haar steunen en probeert troost te bieden bij iedere teleurstelling. Maar wat kun je het beste doen? Er zijn zo ontzettend veel, goed bedoelde, onhandige opmerkingen. Wij vroegen het aan Jolijn. Zij heeft dit traject jarenlang doorlopen.

Voor de omgeving is het ook niet gemakkelijk!

Hoe te reageren en wat te zeggen. Maar andersom is het nog net even erger, dat kan ik bevestigen.

Onderschat het niet.

Vanaf het moment dat een vrouw heeft besloten dat ze een baby wil. Wilde ze eigenlijk dat het vorige maand al gelukt was. Dus als het dan niet meteen raak is, dan is dat frustrerend. Na 2 maanden al! Kun je nagaan hoe het na 2 jaar moet zijn. Ze wordt steeds onzekerder. Het vertrouwen in haarzelf en haar lichaam verdwijnt. Ze ziet om zich heen alleen maar zwangere vrouwen en hoort succesverhalen. Iedere keer komt dit nieuws binnen als een bom.

Het is echt een hele heftige rollercoaster, geloof me. Spanning, verdriet, teleurstellingen en dan al die hormonen die ze binnenkrijgt. Bovenop haar eigen hormonen, waar ze op dat moment al meer dan genoeg aan heeft!!

Een luisterend oor

Houd er rekening mee en bied haar steun. Een luisterend oor, meer hoef je niet te doen. Nou ja, misschien chocola en thee dan 😉, dat is natuurlijk altijd goed.

Kom niet met goed bedoelde adviezen of bagatelliseer het niet.

Hoe lief je het ook bedoelt, het zijn meestal dooddoeners. Die ze vaak al 10.000 keer heeft moeten horen.  Ik zal wat voorbeelden geven:

  • Het komt wel goed, je bent een geboren moeder (Meh)
  • Het gaat ooit lukken, dat weet ik zeker! (Hoezo? Ben je helderziend ofzo? Wanneer dan?)
  • Probeer er niet te veel mee bezig te zijn (Ken je die van die roze olifant??)
  • Probeer te ontspannen (ONTSPANNEN??? Zullen we even een maandje ruilen?)

En voor de zwangeren in de omgeving: mocht je het nodig vinden om te vertellen dat het bij jullie in één raak was (wat natuurlijk voor jullie super is, begrijp me niet verkeerd) of erger nog, dat het een ONGELUKJE was, houd er dan rekening mee dat je een hele gevoelige snaar raakt. Ga er vanuit dat je dit niet in dank wordt afgenomen. Dit willen vrouwen waarbij het niet lukt, namelijk echt niet horen!

Om een goed beeld te krijgen wat dit voor een vrouw betekent lees je ook tips voor lotgenoten in een vruchtbaarheidstraject.

Jolijn

Hallo, ik ben Jolijn. 34 jaar.

Ik ben na een heel lang vruchtbaarheidstraject eindelijk zwanger van ons eerste kindje.

2018-04-05T13:53:50+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen