Lang leve de “groene” speeltuinen!

/, Kleuter/Lang leve de “groene” speeltuinen!

Lang leve de “groene” speeltuinen!

Een beetje fatsoenlijke wijk in Nederland telt minstens vier speeltuintjes. Vaak bestaan ze uit niet meer dan een glijbaan, wipkip, klimrekje en met een beetje mazzel een schommel. Omringd door rubber tegels, en alles gemaakt van koud metaal, of kunststof in kleuren die pijn doen aan je ogen. Werkelijk te saai en te klein om kinderen naar buiten te lokken. Maar dat is ook niet waartoe ze op aarde zijn. Het zijn moetjes, deze speeltuinen. Je weet wel: bestemmingsplan, voorschriften, de “we-hebben-het-toch-altijd-zo-gedaan” mentaliteit. Ik vind het niet gek dat het merendeel van de kinderen hun huis niet meer uitkomt. Een speeltuin moet toch uitdagend, avontuurlijk en een beetje gevaarlijk zijn?

Groene speeltuinen

In Berkel en Rodenrijs hebben ze gelukkig de groene speeltuin ontdekt. Hier heb je De tuin van Floddertje, een natuur speeleiland voor doeners en dromers, waar gewoon weer ouderwets gevallen mag worden. Het knalgele plastic en de zwart-rubberen tegels hebben plaats gemaakt voor hout, zand en water. Aangevuld met wat stenen en omgevallen boomstammen om op te klauteren. Een speeltuin waar je in de modder kan vallen en misschien ook wel een splinter in je vinger krijgt. Gelukkig staan overal waarschuwingsbordjes speciaal voor ouders die de natuur best wel een beetje spannend vinden.

Stapstenen, touwbruggen en een speelbos.

Het speeleiland bestaat uit drie delen, die met elkaar worden verbonden door een breed wandelpad. Het eerste deel bij de entree is voor de jongste kinderen van 0-6 jaar en ligt goed in het zicht. Twee heuvels die verbonden worden door een touwbrug, vormen de overgang naar het centrale deel van het eiland. Vanaf dit punt wordt het eiland steeds uitdagender. Zo kunnen de kinderen via stapstenen in het water het avontuur tegemoet. Via een trekvlot kom je in het achterste deel van het eiland, het avontuurlijke speelbos.

Buiten spelen in de natuur.

Maar pas op, kinderen worden hier vies. Zo vies zelfs dat ik de kleren, die de kinderen aan hadden deze dag, niet meer schoon kreeg. Laarzen vol met sloot water, en haren die in slierten langs hun gezicht hingen. Maar jongens wat hebben ze het fijn gehad. Gelukkig wordt elk vies kind in tegenstelling tot hun kleren weer schoon, en elk nat kind weer droog. Buiten spelen in de natuur levert zoveel meer op dan natte vieze kleren.

De groene speeltuin heeft de toekomst.

Let op mijn woorden, naast de komst van de groene kinderopvang en de groene scholen lijken ook de dagen van de wipkip definitief geteld. Een goede speeltuin is namelijk geen optelsom van schommels, glijbanen en klimrekken. Kinderen willen avontuur, en dat kunnen ze krijgen in De tuin van Floddertje. Want zo simpel kan het zijn, buitenspelen.

Wil je zien hoe het was in De tuin van Floddertje? Kijk dan naar dit korte filmpje op ons YouTube Kanaal:

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-05-24T20:39:11+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen